vrijdag 17 december 2021

Waar laat je vacatures voor modellen?

 

Modeltekenen | Vacatures voor modellen?


Het plaatsen van vacatures is heel lastig


Of je een model zoekt of een model vraagt maakt niet veel uit





Er bestaat geen uitzendbureau voor kunstmodellen. Dus hoe vind je als model vacatures voor modellen? Er waar laat je ze als docent/modellenregelaar etc?



Pas als model op voor een plaatsje op de beruchte lijst "drammers en zeurpieten";



Je als model passief opstellen loont met name bij opdrachtgevers die vooral kwaliteit zoeken.



kunstmodel Henriette Vacatures voor modellen

Open sollicitatie als kunstmodel?

Als je kunstenaar, sessieleider of modellenregelaar een kunstmodel zoekt,  dan kun je met jouw “vacatures voor modellen” (als je je behoefte aan een model voor tekensessie even zo mag noemen) niet even naar een uitzendbureau of een vergelijkbare bemiddelaar stappen. Uitzendbureaus werken in het algemeen voor een heel andere doelgroep. En natuurlijk kennen we in de fotografiewereld de modellenbureaus. Maar in de kunstmodellenwereld zijn die er bij mijn weten niet. Ik ben ze in elk geval nog nooit tegen gekomen. Dus ja, dan verval je bijna wel in de "open sollicitatie als kunstmodel" maar ook daar zitten best nog wel wat haken en ogen aan zoals we elders in dit weblog nog wel zullen zien.

Mijn eerdere kunstmodellenbureau had wel vacatures voor modellen maar geen aanmeldingen

Ik dacht op basis van het voorafgaande ooit een gat in de markt ontdekt te hebben.  En ik heb toen een poging gedaan om een kunstmodellenbureau vanaf de grond op te zetten. Maar daar was met name vanuit de kant van de kunstmodellen geen enkele belangstelling voor. De opdrachtgevers als modellenregelaars en kunstenaars vonden het opmerkelijk genoeg wel een interessant initiatief. Die hadden best vacatures voor modellen die ze graag via een dergelijk kunstmodellenbureau opgevuld hadden willen zien.

Maar ja, bij gebrek aan modellen met interesse kon het uiteraard verder niet doorgaan. Maar het probleem dat je vacatures voor modellen niet echt kwijt kunt, is voor alle betrokken partijen natuurlijk gewoon gebleven. Dat wel.Ach, misschien gaat er ooit nog eens iemand een poging doen, om een kunstmodellenbureau van de grond te krijgen. Wie weet. Misschien schrijf ik mezelf dan wel in, je weet het nooit hoe een koe een haas vangt, nietwaar?

Overigens, kent u die ezel en die steen?
Wel zand, geen steen

Overigens, kent u die ezel en die steen?

Twee jaar na die poging om tot een kunstmodellenbureau te komen heb ik gepoogd een kunstmodellenjaarboek uit te brengen. Gratis een pagina voor elk kunstmodel dat interesse had. En ook nu weer een fors aantal positieve reacties van modellenregelaars, kunstenaars en docenten. Dat klonk dus best wel hoopvol. De markt voor een dergelijk kunstmodellenjaarboek was duidelijk wel aanwezig. 

Tot er uiteindelijk vier(!) reacties van vier mannelijke modellen binnenkwamen. Verder niets. Helemaal niets. Het was me toen inmiddels wel duidelijk. Kunstmodellen zien weinig tot helemaal niets in dit soort promotie voor hun werk en hun persoon. Wat door de opdrachtgevers beslist betreurd wordt want die komen graag met ze in aanraking maar weten ze slecht te vinden,. temeer daar adverteren voor een model nogal wat bij-effecten kent zoals nu zullen zien.  

Kunstenaars worden vaak bedolven onder de aanvragen om te kunnen poseren

Omgekeerd kun je als kunstmodel ook niet gemakkelijk eventjes een open "sollicitatie" doen bij een kunstenaar of academie want de ervaring leert dat je eigenlijk zelden of nooit een antwoord gaat krijgen. 

Dat is niet eens zo gek want sommige kunstenaars en modellenregelaars krijgen een hele serie aanvragen om te mogen poseren per week. Soms hele dramatische aanvragen vol verhalen waarom het model het model het poseergeld echt, maar dan ook heel echt, nodig heeft. Dat zal best waar zijn en het is dan triest voor dat model maar je kunt er als modellenregelaar toch ook niet elke keer aan toegeven. Soms is modellenregelaar dan ook helemaal geen leuk vak.

kunstmodel Henriette Open sollicitatie?


En die trend is zeker de laatste jaren verder versterkt.  Deze instanties kunnen bedolven worden onder aanbiedingen van met name mannelijke modellen. Een kunstenaar heeft mij er wel eens voorbeelden van laten zien die werkelijk verbazend waren.

Mannen van 60+ die reageren op een oproep voor een vrouwelijk model van 25 voor een lingerieshoot. Met een foto van een wat gezette heer met een buikje en vrijwel altijd een kaal hoofd. Niets mis mee maar niet als je een jonge vrouw voor lingerie zoekt. 

Op zich is dit natuurlijk best grappig om te zien maar het kan ook behoorlijk vermoeiend zijn voor de degene die  een model nodig heeft.  Dat dit soort modellen in het algemeen linea recta richting de beruchte lijst met "drammers en zeurpieten" gaan, die bijna elke kunstenaar en modellenregelaar heeft,  is vrij logisch. Maar daar vraag je als model dan ook wel om. Maar hoe zit dat dan met die lijst?


kunstmodel Henriette De lijst met drammers en zeurpieten

De lijst met drammers en zeurpieten

Want sterker nog, je wordt als je teveel aandringt als model met een beetje pech ook nog eens op het lijstje met "drammers en zeurpieten" neergezet. Ook klagers tijdens sessies staan er op. Het is het lijstje met modellen waar je als model beslist niet op wilt staan. Maar het is een lijstje dat bijna elke opdrachtgever of fotograaf wel heeft. En erger nog, ze willen ze ook wel eens onderling ruilen.

Op deze lijst staan de modellen die ergens helemaal achteraan de rij komen, als er weer eens een keer een kunstmodel gezocht wordt. Pas als de modellenregelaar echt helemaal niemand anders meer kan vinden, gaat men jou pas benaderen.

Het is dus zaak om NIET op dit lijstje terecht te komen. Dat je er toch op terecht komt voorkom je door je als model gewoon passief op te stellen. Niets doen. Gewoon afwachten. En zeker niet opdringerig gaan bellen. Naar mijn langdurige ervaring vraagt de modellenregelaar je dan waarschijnlijk als eerste. 

Mits je je werk als model natuurlijk goed doet en je betrouwbaar bent. Maar dat spreekt voor zich. Op een model dat als onbetrouwbaar bekend staat zit niemand te wachten.

Er gaat helemaal niets boven mond tot mond reclame

 

Mond-tot-mond reclame

Vacatures voor modellen en vooral voor kunstmodellen verspreiden zich in het algemeen via het circuit van de mond tot mond reclame. 

Docenten op academies geven goede modellen aan elkaar door. Docenten die aangesloten zijn bij eventbureaus tippen elkaar, als ze een goed model hebben gehad. En ga zo maar door. De kunstmodellenwereld is een vrij kleine wereld waar veel mensen elkaar kennen. En het blijft op deze manier natuurlijk ook een kleine wereld. Want veel aanwas van nieuwe modellen buiten het kringetje is er niet. Iets wat het voor beginnende modellen best lastig kan maken om er tussen te komen.

kunstmodel Henriette Mond-tot-mond reclame

Een lastig uitgangspunt voor beginnende modellen

Een beginnend en nog onbekend model zal zichzelf wel heel goed moeten presenteren om tussen de groep bestaande modellen te komen. Vooral ongevraagd opbellen naar aanleiding van advertenties waar een cursus modeltekenen wordt aangeboden, wordt zoals al uitgelegd in het algemeen niet direct in dank afgenomen. Zie hierboven voor de gevolgen.

 

De meeste academies hebben een vaste modellenlijst

Vind je als model op deze toch voor veel kunstenaars wat opdringerige manier dan toch werk? Dan zal dit vaak bij een docent of een academie zijn die kennelijk slecht aan modellen kan komen. Of bij eentje die net begint en de modellenwereld nog niet kent. Er zijn academies die echt constant naar modellen lopen te zoeken. Dat is een heel verdacht teken. Ik zou er zelf in elk geval nooit op reageren.

Want het gaat kennelijk om een organisatie of een persoon, die modellen kennelijk al helemaal niet vast kan houden. En je kunt je dan afvragen waarom dat is. Want de meeste academies en tekenclubs hebben nauwelijks tot geen gebrek aan modellen. Die hebben gewoon een vaste lijst met modellen, die er regelmatig komen. Vacatures voor modellen hebben die academies eigenlijk nooit.

Bedenk dat er ook tussen kunstenaars en modellenregelaars personen kunnen zitten die voor een model niet altijd even prettig in de omgang zijn. Zeker als het docenten zijn die zich niet echt weten te gedragen.  Sommige academies hebben gewoon buitengewoon ongemanierde docenten,  waar je als jezelf respecterend model niets mee te maken wilt hebben.

kunstmodel Henriette Een academie heeft ook maar weinig modellen nodig

 

Een academie heeft per seizoen maar weinig modellen nodig

En zoveel modellen heeft een academie voor de opleidingen ook helemaal niet nodig. Reken maar uit:

De meeste cursussen zijn 20 keer in een seizoen. 10 keer in het voorseizoen tot aan de kerst. En 10 keer in het seizoen vanaf januari tot de zomer. Een goed model wordt meestal wel een keer in beide blokken gevraagd. Dat zijn in totaal dus 10 modellen. En zeker een tekenopleiding kan constant elk jaar dezelfde serie modellen gebruiken. Er zijn immers elk jaar nieuwe cursisten die je als model nog nooit getekend hebben?

Vragen ze bepaalde modellen ook nog eens meer dan één keer, en dat komt bij wat meer gespecialiseerde modellen regelmatig voor, dan zijn er nog minder dan 10 verschillende modellen per opleiding nodig. Dat zijn er niet echt veel dus. Dat verklaart ook waarom je als ervaren model overal steeds maar dezelfde kunstmodellen tegenkomt.

Die kunstmodellen staan goed bekend en worden binnen de kunstenaarswereld als betrouwbaar gezien. En daarom zijn ze gevraagd. Dus zorg dat je als kunstmodel op de lijst met populaire modellen terecht komt. Liefst ergens bovenaan. 

 kunstmodel Henriette Met een paar nieuwe modellen per jaar ben je er al

Met een paar nieuwe modellen per jaar ben je er als tekenclub al

Van die tien modellen zal het grootste deel dus een al bekend model zijn. Dat betekent dat een tekenclub misschien twee of drie nieuwe modellen per jaar nodig heeft. En daarvoor dan ook nog een ervaren model een keer moet laten schieten. Vele tekenclubs zullen dat niet graag doen, onder het motto "Je weet wel wat je hebt maar niet wat je krijgt". Weinig vacatures voor modellen dus uit die richting. 

Maar hoe kun je daar als nieuw model dan nog tussen komen? Je moet tenslotte toch ergens beginnen. Zoals al gezegd: Dat kan eigenlijk alleen goed via mond tot mond reclame. Bijvoorbeeld via een cursus of workshop die je gevolgd hebt. 

Degenen die deze workshops geven kennen vaak veel mensen in de modellenwereld.

Aanmelden als standaard invaller kan je aan vacatures voor modellen helpen

Een andere interessante mogelijkheid om jezelf als model te presenteren is om als invaller bij het uitvallen van het reguliere model (als dat ziek is of om een andere reden plotseling af moet zeggen). Dus zeg nooit “nee” als het maar enigszins mogelijk voor je is om snel ter plaatse te komen. Ben je regelmatig beschikbaar en ben je een lekker flexibel type? 

Meld je dan zelf aan als mogelijke invaller bij clubs en academies in je omgeving, waar je dus snel kunt zijn als zijn iemand nodig hebben. Je zult zien dat er nog wel eens een beroep op je gedaan gaat worden en dat kan een uitstekende ingang zijn om in het wereldje binnen te komen.

Het is ook een mooie manier om bij vacatures voor modellen bovenaan de lijst te komen. Je helpt de organisatie alvast om een eventueel toekomstig probleem op te lossen en je naam komt ergens te staan. Dat is nooit weg en alle kans dat je nog een keer gevraagd wordt ook. En dan ben je wel mooi binnen!

 

Prima ingang: Via een workshop of opleiding

Ook in de kunstmodellenwereld worden zoals gezegd workshops "modelwerk" en "masterclasses voor modellen" georganiseerd. En de organisatie daarvan beschikt natuurlijk wel degelijk over een flink netwerk in de modellenwereld. Introductie via dat kanaal is relatief gemakkelijk. En het geeft je direct een gemeen oneerlijke voorsprong op je collega-modellen.

Of moet je op dit punt zelfs spreken van concurrenten? Want laten we eerlijk zijn, dat zijn het eigenlijk wel. Naast deze voorsprong van het hebben van een ingang heb je ook nog het voordeel dat je aantoonbaar een opleiding hebt gevolgd. En dus aantoonbaar meer weet dan de doorsnee beginner die echt blanco begint. Ook een niet te onderschatten punt als je er als kunstmodel tussen wilt komen.

 

Een workshop is een verplicht nummer voor elk model 

Kortom, het volgen van een workshop is voor een model dat gemakkelijker aan de bak wil komen eigenlijk wel een min of meer verplicht nummer. Voor de kosten, ongeveer de opbrengst van anderhalve poseersessie hoeft helemaal niemand het te laten.

Dat luttele bedrag verdient zich allemaal snel genoeg terug. Deze geringe investering weegt niet op tegen de grote voordelen die het volgen van een workshop heeft. De workshops zijn nog privé en persoonlijk ook. Waar vind je dat nog? Een individuele workshop op maat? Niet bij een commercieel opleidingsinstituut in elk geval. Dat is wel zeker.

Meer weten kan via het contactformulier elders op deze pagina of stuur even een emailtje naar tekenmodel@yahoo.com


Meer informatie om verder te lezen:


Wilt u meer lezen over het vak van kunstmodel / tekenmodel?


Wilt u ook kunstmodel / tekenmodel? worden? Volg een workshop


Wilt u als tekenmodel ook dynamisch modeltekenen beheersen na een workshop?


Wilt u meer weten over het vak van model in het algemeen?


Wilt u meer weten over de specialisatie tot kunstmodel / tekenmodel?

 




 LEES JIJ JETJE'S DAG OOK AL?


 

Meer informatie over Team Jetje

Geen opmerkingen:

Een reactie posten