Modeltekenen | Gekleed of ongekleed poseren
De omgeving heeft er meer moeite mee dan het model
De modellenwereld is en blijft een wereld van vooroordelen
Gekleed of ongekleed? Het blijft vaak een discussie; |
||
Ook kunstenaars zelf hebben er soms problemen mee; |
||
De oudere generatie heeft er minder problemen mee dan de jongere generaties. |
Een kunstmodel is toch altijd ongekleed?
Een discussie die nog wel eens opduikt, is of het voor tekenaars nu wel of niet goed is om naar naaktmodel te werken of om als naaktmodel te poseren. Overigens spreekt men ook veel van een ongekleed model dan wel van ongekleed poseren. Mannelijke modellen gebruiken vrijwel altijd de term “naaktmodel” om zichzelf te presenteren en vrouwen gebruiken "Model". Mannelijke modellen leggen de nadruk op het "naakt" zijn. Dat is heel opvallend.Overigens is het vooroordeel dat modelwerk altijd ongekleed is zeker niet waar. In ongeveer de helft van de gevallen is er helemaal geen sprake van ongekleed poseren. Dat is iets wat nog wel eens vergeten wordt door de tegenstanders.
We vinden deze discussie over gekleed of ongekleed poseren op meerdere plekken terug:
- Bij de modellen die zo moeten poseren;
- Bij de kunstenaars die er naar moeten werken en;
- Bij de toeschouwers die er naar kijken.
De discussie bij de modellen
Bij modellen steekt de discussie via forums en in praatgroepen zoals bijvoorbeeld Facebook die kent, met enige regelmaat de kop op. Moet je als model nu wel of niet ongekleed poseren? En mag je het weigeren? De meningen daarover zijn zacht gezegd nogal verdeeld. De meer ervaren modellen hebben meestal geen enkel probleem met ongekleed poseren.De modellen die er wél een probleem mee hebben zijn meestal in de wat jongere generatie te vinden. Overigens is de discussie nog heftiger in de modelfotografie. De discussie eindigt altijd met dezelfde conclusie: Als je het prima vindt om ongekleed te poseren dan moet je dat zeker doen.
Vind je het voor jezelf niet passen om ongekleed te poseren, ga dan aan de gang als gekleed model of portretmodel. Ook daar is werk te vinden al zal het mogelijk wel wat minder zijn. Dat moet je dan als model voor lief nemen.
De discussie bij de kunstenaars
Ook bij de kunstenaars is het werken naar ongekleed model niet vanzelfsprekend. Er zijn uit eigen ervaring situaties bekend waar kunstenaars de tekenzaal verlieten toen bleek dat het om werken naar ongekleed model ging. Op zich ook hier natuurlijk iets wat de kunstenaar helemaal zelf moet weten. Maar je zou het eigenlijk in deze meestal vrij ruim denkende groep niet echt verwachten.Ook hier kan een kunstenaar er natuurlijk voor kiezen om uitsluitend naar gekleed model of portretmodel te gaan werken, maar het zal wat lastiger worden om in groepsverband te tekenen. Kunstenaars die problemen hebben met werken naar ongekleed model vormen echt wel een minderheid.
![]() |
Zeker de helft is gewoon gekleed. Dat wordt vaak vergeten. | ![]() |
Bij de toeschouwers
We lezen steeds meer dat bij exposities in openbare ruimtes kunstwerken met ongeklede modellen worden verwijderd uit angst dat mensen er aanstoot aan nemen. Soms gebeurt dat in een vorm van zelfcensuur, voordat er zelfs maar iemand iets over een werkstuk naar ongekleed model heeft gezegd.De laatste jaren lijkt er een toenemend bezwaar tegen naakt in de samenleving aan het ontstaan te zijn. Zo adverteren bijvoorbeeld sauna's met het feit dat men "geklede dagen" heeft, iets wat tot voor een paar jaar ondenkbaar geweest zou zijn. Maar tegenwoordig is dit kennelijk een verkoopargument geworden.
Overigens is dit een verschijnsel dat vaker in de geschiedenis te zien is. Mooi voorbeeld is de klassieke oudheid, waar beelden van ongeklede personen deel uitmaakten van het straatbeeld. De waardering voor het ongeklede menselijk lichaam is iets wat duidelijk een golfbeweging kent.
De hypocrisie van Facebook
Met name Facebook is berucht over de omgang met ongeklede modellen. Bij het minste of geringste wordt al ingegrepen. Naar eigen ervaring zelfs bij werk dat al bijna twee maanden online stond. Uiteindelijk is deze middeleeuwse betutteling voor mij persoonlijk de doorslaggevende reden geweest om Facebook een lange periode achter mij te laten. Ik ben pas terug gekomen toen ik een aantal goede alternatieven had om materiaal van mijzelf te plaatsen.
Ik ben een volwassen persoon die Facebook niet nodig heeft om voor mij te besluiten wat ik wel of niet zien mag of wat ik aan anderen wil laten zien. Maar het tekent wel de benepen en bekrompen tijd waarin we leven. Dat wel.
Maar als je als kunstenaar of model iets van je werk wilt laten zien dan is het niet alleen een kwestie van goed opletten maar ook kijken wie je in je "vriendenkring" hebt zitten. Er hoeft maar één klacht te komen en je afbeelding is al weg. Of het terecht was doet er dan verder niet toe. En ja, je mag protesteren en bezwaar indienen. Om dan hooguit bericht te krijgen dat de tijd ontbreekt om je klacht te behandelen. Nee, de klantvriendelijkheid van Facebook laat veel, heel veel te wensen over op dat punt.
Meer informatie om verder te lezen:
Wil je meer lezen over het vak van kunstmodel / tekenmodel?
Wil je ook kunstmodel / tekenmodel? worden? Volg een workshop
Wil je als tekenmodel ook dynamisch modeltekenen beheersen na een workshop?
Wil je meer weten over het vak van model in het algemeen?
Wil je meer weten over de specialisatie tot kunstmodel / tekenmodel?
JIJ LEEST JETJE'S DAG TOCH OOK AL?
Geen opmerkingen:
Een reactie posten