vrijdag 17 december 2021

Modeltekenen vraagt doorzetting en dus motivatie

 

Modeltekenen | Doorzetting en motivatie


Elk vak vraagt tijd om het goed te leren


Sommige modellen gaan direct voor het grote geld






Plezier in iets hebben is van groot belang. Dat geldt ook bij (leren) modeltekenen;



Zorg dat ook beginners er plezier in kunnen hebben;



Als de motivatie goed is dan komen de resultaten vanzelf wel.


kunstmodel Henriette  Modeltekenen vraagt doorzetting en dus motivatie



De plons in het diepe

Veel mensen lijkt het best wel eens leuk om naar model te leren tekenen. Maar de meesten hebben eigenlijk geen idee waar ze zouden moeten beginnen. Natuurlijk biedt internet altijd raad als we op zoek willen naar een cursus of een opleiding. Maar bestudeer je het programma van die opleiding en dan zie je dat je meestal direct in het diepe wordt gegooid met allerlei goed bedoelde technische termen en moeilijke begrippen. Er is vrijwel geen opleiding die een klas voor beginners heeft. Iedereen wordt toegevoegd aan een groep die soms al vele jaren ervaring heeft en moet dan maar zien dat hij of zij zich aanpast. 


kunstmodel Henriette De plons in het diepe


Doorzettingsvermogen gevraagd

Het wordt je dan op je eerste les al snel duidelijk dat modeltekenen is niet zo simpel is. En dat het het nodige aan doorzettingsvermogen van je zal gaan vergen. Als je naar model wilt gaan tekenen moet dus behoorlijk gemotiveerd zijn. Dat is de enige manier om het uiteindelijk echt leuk te gaan vinden. 

kunstmodel Henriette  Doorzettingsvermogen gevraagd

Dat is niet alleen met modeltekenen maar het geldt natuurlijk voor meer dingen. Bij hun eerste autorijles vragen veel mensen zich ook af waar ze nu aan begonnen zijn. En ze zijn heel blij als ze na afloop alle medeweggebruikers een beetje heel hebben weten te houden. Maar op een gegeven moment wordt het autorijden leuk. En dan valt de twijfel weg en komt de motivatie vanzelf. 

kunstmodel Henriette   Veel beginners komen maar één keer

Dat krijgen we ook bij modeltekenen maar voor dat moment aanbreekt hebben we wel te maken met een aantal hoge hobbels die we moeten gaan nemen. We zouden graag willen dat we op een tekenclub geholpen zouden worden om die hobbels te nemen maar de praktijk wijst helaas uit dat dit zelden of nooit het geval is. 


kunstmodel Henriette  Weg met al die details en vooral weg met "regels"

Veel beginners komen maar één keer

Ook als je modeltekenen wilt gaan doen is motivatie dus van belang. En het versterken van die broodnodige motivatie is iets waar bij de meeste opleidingen niet tot nauwelijks rekening mee wordt gehouden. Ik heb vanaf mijn poseerplateau heel wat mensen voor de eerste keer op hun nieuwe cursus modeltekenen zien komen. Maar veel meer dan "Hier is een ezel, daar zit het model en veel succes" was er vaak niet bij. 

Zeker als het om tekengroepen zonder docent ging. Dan moest de nieuweling zich maar weten te redden. Hooguit kreeg hij of zij wat goedbedoelde adviezen maar enige opbouwende aanpak zat daar nooit in. In de praktijk zag je dat soort nieuwelingen maar één keer. Logisch, want een dergelijke aanpak is natuurlijk dodelijk voor elke motivatie. Dat moet en kan heel anders. Te beginnen met de nadruk op die motivatie te leggen. 

kunstmodel Henriette  Hoe simpeler hoe beter, bij voorkeur abstract


Plezier is belangrijk

Zorg voor dat men er plezier in krijgt. Dan komt de motivatie vanzelf
Als begeleider en/of docent moet je er bij een beginnend modeltekenaar dus echt alles aan doen om hem of haar plezier in het vak te laten krijgen. Want iemand die de eerste lessen niet als plezierig ervaart is bij de eerste moeilijke oefening al vertrokken. Om in het algemeen nooit meer terug te keren.


Weg met al die details en vooral weg met "regels"

Als iemand begint met tekenen of schilderen wordt er ook niet geprobeerd om direct een meesterwerk te maken door de leerling helemaal vol te stoppen met allerlei details waar deze nog in de verste verte niet aan toe is. Integendeel. Er wordt begonnen met simpele vormen die steeds verder gedetailleerd worden. Regels? Daar doen we al helemaal niet aan. We zijn de rijksoverheid met haar regelfetisjisten niet.


We zijn de rijksoverheid met haar regelfetisjisten niet

Hoe simpeler hoe beter, bij voorkeur abstract

En dat is dan ook wat er bij beginnende modeltekenaars zou moeten gebeuren. Zorg voor iets simpels. Maak eerste eens een aantal gestileerde modellen waarbij je alleen maar goed naar het model leert kijken. Teken of schilder desnoods een abstract model. Het belangrijkste is dat   aan de gang gaat. En dat je aan de gang gaat op een manier dat je er plezier in hebt. Moeilijke zaken en houdingen komen op deze duur echt vanzelf wel. Er is geen enkele noodzaak om daar met de eerste les mee te beginnen.


Kleurvlakken zijn ook prima om te beginnen

Heeft de nieuweling nog niet veel teken- en schilderervaring? Begin dan nog simpeler. Begin met kleurvlakken. Die kleurvakken worden dan de countouren van een model. Puur het model in vlakken. Niets meer. En ga die vlakken een kleurtje geven. Vaak gaat dat natuurlijk het beste naar gekleed model. En dan natuurlijk met een beetje uitgezochte kleding. Een ervaren model weel echt wel waar behoefte aan is bij dit soort eerste lessen. En zal ontspannen poseren om die ontspanning ook bij de studenten over te brengen.


Details komen ooit wel eens een keer

Gezichten en andere details doen nog helemaal niet mee. Eerst lekker schilderen, echt lekker aan de gang om mensen te motiveren. Want als die motivatie er eenmaal is, dan is het geen enkel probleem meer om mensen aan het tekenen of schilderen van ingewikkelde poses te krijgen.

Meer informatie om verder te lezen:


Wilt u meer lezen over het vak van kunstmodel / tekenmodel?


Wilt u ook kunstmodel / tekenmodel? worden? Volg een workshop


Wilt u als tekenmodel ook dynamisch modeltekenen beheersen na een workshop?


Wilt u meer weten over het vak van model in het algemeen?


Wilt u meer weten over de specialisatie tot kunstmodel / tekenmodel?



 LEES JIJ JETJE'S DAG OOK AL?


 

Meer informatie over Team Jetje

Geen opmerkingen:

Een reactie posten