vrijdag 17 december 2021

Kunstmodel van 50-plus

 

Modeltekenen | Kunstmodel van 50-plus



50-plus modellen zijn de beste, volgens vele kunstenaars



Aan een wat ouder model zie je het leven af





Kunstmodel kent qua leeftijd geen bovengrens;



Jonge kunstmodellen zie je wat minder dan jonge fotomodellen;



Er is een goede markt voor een senior kunstmodel van 50-plus, ook door de vergrijzing; 

kunstmodel Henriette Kunstmodel van 50-plus

Leeftijdskwesties bij modellenwerk

Bij modellenwerk wordt veel gedacht aan jonge modellen, zeg tot een jaar of 25, omdat die meestal het beeld in de media wel bepalen. Maar er is wel een belangrijk onderscheid, namelijk in kunstmodellen en fotomodellen die beiden hun eigen wereld hebben. De wereld van het kunstmodel kent weinig leeftijdsonderscheid en een kunstmodel van 50-plus is helemaal geen uitzondering.

kunstmodel Henriette  Leeftijdskwesties bij modellenwerk

Kunstmodellen van 50-plus

In de wereld van de kunstmodellen komen we jongere modellen natuurlijk ook echt wel tegen. Maar dan zijn het vaak studentes, die een tijdelijke bijverdienste zoeken vanwege de hoge studiekosten. Zodra ze die bijverdiensten niet meer nodig hebben, verdwijnen ze weer van het toneel. Of liever gezegd juist náár het toneel want het zijn vaak studentes van kunstacademies, dansacademies en dergelijke. Deze kunstmodellen  zijn dus zelf dus ook creatieve personen, die beslist een leuke, aparte inbreng in de modellenwereld hebben. Maar het is een aparte groep. Als kunstmodel van 50-plus zul je er niet zo heel veel last van hebben. Er is vraag genoeg naar kunstmodellen en jongere en oudere modellen zijn geen concurrenten van elkaar.


kunstmodel Henriette  Kunstmodellen

Fotomodellen van 50-plus

Wat oudere fotomodellen zijn een stuk zeldzamer. Je komt ze natuurlijk wel tegen,  maar dan is het toch vooral voor reclamewerk. En dat is dan meestal voor dezelfde, wat oudere doelgroep. In de glamourfotografie zien we oudere modellen niet zo veel meer. Hoewel er onder mannen nog wel een behoorlijk grote groep liefhebbers van zogenaamde "mature modellen" is, als we de bezoekcijfers van de daarin gespecialiseerde websites op het internet mogen geloven.

Er is bij fotomodellen toch eigenlijk wel sprake van een praktische bovengrens. Die grens ligt meestal zo rond de 30,  met hier en daar wel een enkele uitzondering. Daarna vind je deze modellen dus alleen nog terug in de reclamefotografie.

Wat overigens best heel leuk kan zijn. En als je voor reclamefotografie geselecteerd wordt moet je het zeker doen. En voor modellen die het puur voor hun plezier doen? Daarvoor geldt uiteraard geen enkele grens. Gelukkig maar. En er zijn volop amateurfotografen te vinden die graag wat oudere dames fotograferen, omdat in hun ogen vaak een wat doorleefdere uitstraling hebben. Een mening waar wel iets voor te zeggen is.

kunstmodel Henriette  Fotomodellen

Het werk van een kunstmodel kent geen bovengrens qua leeftijd

In de wereld van de kunstmodellen ligt dit heel anders. Daar is eigenlijk geen sprake van een bovengrens. Er zijn kunstmodellen bekend, die ver in de 80 waren en hun werk als model nog prima deden. Een kunstmodel van 50-plus kan dus op zich nog wel een tijdje mee.

kunstmodel Henriette  Fotomodellen

Ook als portretmodel zijn de oudere en vaak veel meer doorleefde gezichten heel geliefd bij kunstenaars. Daar vinden we oudere modellen dus nog zeer regelmatig terug. Tenslotte wordt iedereen door het leven letterlijk getekend, met een rimpeltje meer of minder.Een Kunstmodel van 50-plus als portretmodel is in feite aan de orde van de dag. Het is gewoon niets bijzonders.

Last van de zwaartekracht heeft iedereen dus dat is niets bijzonders

Bij een Kunstmodel van 50-plus mag de leeftijd best te zien zijn

Je moet er als model geen moeite mee hebben dat je er nu eenmaal als iemand van een bepaalde leeftijd uit ziet. Bij iemand die al jaren AOW ontvangt, mag je nu eenmaal niet verwachten dat alle huid nog even strak om het lichaam zit. En hier en daar heeft ook de zwaartekracht duidelijk wat sporen nagelaten. Helaas, het is niet anders.

Een kunstmodel van 50-plus kan nog jaren mee

Want op zich is dat op die leeftijd logisch en natuurlijk helemaal niet erg. En al helemaal voor tekenaars en schilders niet. Die kijken naar een interessant persoon in een leuke  pose en dan is een ouder model ook nog weer eens iets anders. Een ouder model met een beetje durf zal in het algemeen zeer positief worden ontvangen. Oudere modellen worden nu eenmaal vaak als expressief gezien en daarmee als interessant om te tekenen of te schilderen. Een kunstmodel van 50-plus is absoluut niet uitgeteld of afgeschreven. Verre van dat!

kunstmodel Henriette  Fotomodellen

Paradijsvogels zijn helemaal gewild

Sommige oudere modellen kunnen behoorlijk excentriek zijn. Vooral met hulp van bijzondere kleding, attributen als hoeden en dergelijke. En ook het tekenen van wat apartere modellen met veel kleurige attributen kan een welkome verandering voor tekenaars en schilders zijn. Deze behoorlijk excentrieke groep wordt wel met de naam "paradijsvogels" aangeduid. Dat is geen scheldwoord maar meer een eretitel. En er is zeker een markt voor.  Je vindt als paradijsvogel waarschijnlijk een stuk gemakkelijker werk dan als een strak in het vel zittende 25 jarige, die er niet veel anders uitziet dan anderen van die leeftijd. Maar wél heel veel vrijwel gelijke concurrenten heeft.

Niet elk model voelt er voor om zo lang door te gaan

Andere modellen zijn van mening dat er grenzen zijn aan wat je als model nog mag laten zien. Die zien een hogere leeftijd toch vooral als een belemmering om nog echt een mooi model te zijn. En ze stoppen er daarom mee op een bepaald moment.

Dat mag uiteraard. Iedereen is daar gelukkig volledig vrij in. Maar het mag ook duidelijk zijn dat het “probleem”, als je het ten minste zo noemen mag, in dit geval volledig tussen de oren van het model zit.  Zoals hierboven als aangegeven: Hoe ouder, hoe meer bijzonder. En dus voor tekenaars en schilders zeer gewild. Trouwens, wie bepaalt er eigenlijk wat mooi is?

Dus dan toch maar kunstmodel van 50-plus worden?

Ben je al wat op leeftijd en zou je best wel eens model willen staan? Neem eens contact op met wat tekenclubs. Je zult zien dat je er als kunstmodel van 50-plus een stuk gemakkelijker tussen kunt komen om eens te poseren, dan iemand van middelbare of zelfs jongere leeftijd. Want je bent gewoon veel unieker. Modellen van middelbare leeftijd zijn er ruim voldoende voorhanden. Oudere modellen niet. Die zijn een stuk zeldzamer.  Kortom, gewoon proberen dus. Een kwestie van wat adressen opzoeken via Google en dergelijke zoekmachines. En dan de stoute schoenen aantrekken en eens contact opnemen met wie je daar op Google tegenkomt. Doen! Wat heb je te verliezen? Helemaal niets toch zeker?

Meer weten of een workshop volgen? 

Wil je er meer van weten? Of wil je een op maat gemaakte workshop volgen? Daar zijn mogelijkheden voor. Neem dan even contact op met het invulformulier dat je op deze pagina vindt. Vermeld even een telefoonnummer en een tijd dat ik het beste even contact op kan nemen. Dan kijken we even wat de mogelijkheden kunnen zijn. 

Meer informatie om verder te lezen:


Wilt u meer lezen over het vak van kunstmodel / tekenmodel?


Wilt u ook kunstmodel / tekenmodel? worden? Volg een workshop


Wilt u als tekenmodel ook dynamisch modeltekenen beheersen na een workshop?


Wilt u meer weten over het vak van model in het algemeen?


Wilt u meer weten over de specialisatie tot kunstmodel / tekenmodel?




 LEES JIJ JETJE'S DAG TROUWENS AL?


 

Meer informatie over Team Jetje

Geen opmerkingen:

Een reactie posten