vrijdag 17 december 2021

Kiezen we een amateur- of professioneel kunstmodel?

Modeltekenen | Professioneel model aangeboden


Kiezen we voor een amateur- of een professioneel kunstmodel?


Die keuze hangt helemaal af van je tekenclub






De keuze amateurmodel of professioneel kunstmodel ligt vaak minder voor de hand dan je misschien zou denken;



Professionele modellen zijn wel handig voor docenten die weinig omkijken naar hun kunstenaarsmodel willen hebben om zich op de cursisten te  kunnen concentreren;



Neem als kunstenaar geen professioneel kunst model als je zelf alles aan het model regelen wilt. Kies dan liever voor een beginner



kunstmodel henriette  De keuze waar u voor komt te staan

Karel's keuze


Karel regelde al jaren met veel plezier de modellen voor een tekenclub in een middelgrote stad. Veel modellen kende hij goed. En ook onder de modellen was Karel geen onbekende. En toch zat Karel regelmatig met een dilemma als hij een keuze moest maken uit zijn forse aanbod aan modellen.

Moest hij nu gaan voor een amateurmodel? Of moest hij toch maar kiezen voor een professioneel model? Ze hadden zo allebei hun voor- en nadelen.

Een amateur model heeft als grote voordeel dat ze meestal gemakkelijk te boeken zijn. En amateurs zijn in het algemeen veel sneller beschikbaar. Ze hebben in het algemeen gewoon meer en vaker tijd.

Een professioneel model  heeft meestal niet direct tijd. (En dat geldt zeker als het een vrouwelijk model betreft.  Die hebben een volle agenda. Je moet een ervaren vrouwelijk model een flinke tijd vooruit boeken, wil je van haar diensten gebruik kunnen maken. Dat verschijnsel was Karel maar al te bekend. Hij had in de tijd dat hij dit werk deed al meermalen zijn hoofd gestoten, omdat het model dat hij wilde boeken, al niet meer beschikbaar was.

Een amateur model heeft daarentegen meestal een aanzien minder volle agenda. En dat amateur model zal daardoor vaak wél direct beschikbaar zijn.

Als modellenregelaar moet je dus kiezen. Het is een probleem waar veel docenten en modellenregelaars nog wel eens mee geconfronteerd worden. Maar was is dan precies een professioneel kunstmodel?

Amateur of professioneel model?

Professioneel kunstmodel

Aan een professioneel kunstmodel zul je als docent of modellenregelaar niet veel werk hebben. Je overlegt voor de sessie samen even wat de bedoeling van de sessie is. En het model gaat zelfstandig aan de gang met haar poseerwerk. 

Ideaal dus als je als docent veel nieuwe tekenaars hebt, die nog wel iets te leren hebben en die dus ondersteuning willen. Een dergelijk ervaren model heeft al aan een half woord voldoende. En zal dus ook niet snel met het probleem zitten dat bepaalde lastiger termen niet begrepen worden.

Je mag van het model dan ook wel iets verwachten. En bij de meeste modellen zul je op dat punt ook zeker niet teleurgesteld worden. 

De meeste professionele kunstmodellen beheersen hun vak tot in de kleinste details.


kunstmodel henriette  Professioneel model

Inschatten van haalbaarheid van een pose

Een professioneel kunstmodel zal goed in staat zijn om de haalbaarheid van bepaalde standen en de tijd dat deze standen vol te houden zijn, in te schatten. Die modellen weten uit ervaring wel, wat ze vol kunnen houden over een bepaalde periode. En ook vooral wat niet gaat lukken en dat zullen ze dan ook zeker laten weten. En dat is beter dan dat een stand halverwege afgebroken moet worden omdat het model het niet meer vol kan houden. Daar schiet niemand iets mee op.

Ook beschikt een ervaren model over een grote hoeveelheid poses, die al dan niet snel ingenomen kunnen worden. Ook hier geldt weer, als docent heb je er eigenlijk niets aan te doen.

kunstmodel henriette  Inschatten van haalbaarheid van een pose

Niet voor iedereen voordelen

Overigens ziet niet elke docent of kunstenaar dit allemaal als een voordeel. Sommige docenten en kunstenaars willen tot in het kleinste detail regelen, hoe een model poseert. Dat kan zeker met een ervaren model dat zelf heel goed weet wat er gebeuren moet, tot wat wrijving of discussie leiden. 

Wellicht is een kunstenaar in dat geval veel beter af met een amateur model, dat nog wat beter door de kunstenaar in bepaalde houdingen te zetten is. 

Dus eigenlijk letterlijk een model dat je wat gemakkelijker naar je hand kunt zetten. 



Niet iedereen zoekt een professioneel model

Amateur model

Een amateur model moet je meestal wel wat meer duidelijk maken wat jou als docent of modellenregelaar voor ogen staat. Dat is soms minder eenvoudig dan het lijkt. Want een amateur model is in het algemeen ook veel minder thuis is in de gangbare terminologie. Een minder ervaren kunstmodel kan ook moeilijker inschatten of een bepaalde pose gedurende lange tijd haalbaar is. 

Zeker als er regelmatig van pose gewisseld gaat worden, zal het nodig zijn om het model steeds weer even aan te sturen en in de gewenste houding te zetten. Hoe meer korte poses er gebruikt worden, hoe meer dat zal gaan spelen en hoe meer werk de kunstenaar er aan heeft.

kunstmodel henriette  Amateur-model

Met spoed een model gezocht

Kortom, het kiezen van een kunstmodel is een keuze van de kunstenaar waar nog best wel wat aspecten aan vast zitten. En waarbij de voor- en nadelen zeker een keer tegen elkaar aangehouden mogen worden.

kunstmodel henriette Met Spoed model gezocht


Maar als je een model hebt geboekt dat rustig plotseling afbelt, liefst een paar uur voor ze zou arriveren, dan heb je vaak weinig te kiezen. Dan is haast geboden. Iedereen die dan maar wil komen om te poseren is dan meer dan welkom. 

Maar het is dan wel goed om je er als kunstenaar op in te stellen aan de hand van het bovenstaande.



Meer informatie om verder te lezen:


Wil je meer lezen over het vak van kunstmodel / tekenmodel?


Wil je ook kunstmodel / tekenmodel? worden? Volg dan een korte workshop


Wil je als tekenmodel ook dynamisch modeltekenen beheersen na een workshop?


Wil je meer weten over het vak van model in het algemeen?


Wil je meer weten over de specialisatie tot kunstmodel / tekenmodel?



 LEES JIJ JETJE'S DAG OOK AL?


 

Meer informatie over Team Jetje

Geen opmerkingen:

Een reactie posten