vrijdag 17 december 2021

Kunstmodel of tekenmodel gezocht

 

Modeltekenen | Kunstmodel of tekenmodel gezocht



Vrouwelijke modellen hebben meestal een goed gevulde agenda



Zorg dat duidelijk is wat je te bieden hebt




Ervaren modellen zijn slecht te vinden omdat hun agenda altijd vol zit. Dat geldt vooral voor vrouwelijke modellen; 



Is uw aanbod wel marktconform? 



Uw collega's en concurrenten kunnen heel belangrijk zijn.


 
kunstmodel henriette

Waar kun je beginnen als je een kunstmodel zoekt?

Hoe trekt u de aandacht van een model? Dat kan voor kunstenaars die net beginnen in de modellenwereld nog wel eens lastig zijn. Stel u zoekt als kunstenaar een kunstmodel voor uw project. Het is ook nog eens de eerste keer dat u met een model werkt. Wat gaat u nu doen om de aandacht van een model te trekken?

kunstmodel henriette Wat voor model zoekt u?

Wat voor model zoekt u?

Belangrijk is natuurlijk wat voor model u zoekt. Wilt u een vrouwelijk model? Of een mannelijk model? Of maakt het u eigenlijk helemaal niet uit?

kunstmodel henriette Wat is het budget?

Wat is het budget?

Een volgende vraag die u zichzelf moet stellen is de vergoeding voor het model. Hebt u een budget om een model in te huren? Is dat marktconform (in 2019 40 tot 50 euro per sessie van 2,5 uur voor een ervaren model)? Is er financiële ruimte voor een reiskostenvergoeding voor het model? Belangrijk, want stel dat u die reiskosten gaat betalen, dan betaalt u natuurlijk liefst zo min mogelijk.

kunstmodel henriette Ervaren modellen zijn slecht te bereiken

Ervaren modellen zijn slecht te bereiken

Laten we vervolgens eens gaan kijken waar u terecht kunt om een model te vinden.  Zoals elders op dit weblog al is toegelicht, is het vinden van ervaren vrouwelijke modellen vaak best nog wel lastig. Die zitten in het algemeen zo nok vol dat ze niet eens advertenties meer lezen. De meeste vrouwelijke modellen zijn ook niet op social media, zoals bijvoorbeeld op Facebook te vinden.

Bij een mannelijk model maakt dat minder uit. Daar is veel minder vraag naar en het aanbod is een veelvoud van de vrouwelijke modellen. Een mannelijk model vinden is eigenlijk altijd wel mogelijk, bijvoorbeeld op een website als www.kunstinzicht.nl  waar deze mannelijke modellen  zich in grote getale aanbieden.

kunstmodel henriette  Op zoek naar websites van modellen

Op zoek naar websites van modellen

Een eerste bron is Google. Veel kunstmodellen bezitten wel een website die op een zoekterm als "kunstmodel" meestal wel te vinden is.
Op die sites vindt u in het algemeen wel een mogelijkheid tot het opnemen van contact in de vorm van een emailadres of een invulformuliertje.

Kunstinzicht.nl

Een bekende website op dit gebied is www.kunstinzicht.nl Er zijn vele rubrieken,  waaronder “model gevraagd” en “model aangeboden”. Plaatst u een advertentie dan moet u wel rekenen op veel reacties waar u niets mee kunt, omdat er erg veel modellen reageren die helemaal niet aan het gevraagde profiel voldoen.

Onder model aangeboden kunt u de verhoudingen tussen vrouwelijke en mannelijke modellen die zich aanbieden zelf goed constateren.

Een echt goed model is lastig te vinden en te boeken. Dus durf iets te bieden.

Facebook

Bekend is natuurlijk ook ons aller Facebook. Als al gezegd is ook Facebook vooral van belang als u een mannelijk model zoekt. Want vrouwelijke modellen zijn ook op Facebook volop in de minderheid.
Een bekende Facebookgroep voor mannelijke en vrouwelijke modellen wordt onderhouden door het model "Piet de Rots". Dus voor wie via Facebook een model zoekt, zie https://www.facebook.com/groups/447293482083606/

kunstmodel henriette Een paar modellen kunnen u verder helpen bij het zoeken

Collegae en concurrenten

Dan is een prima manier het contact opnemen met enkele grotere academies en tekenclubs. Vooral de kleinere opleidingen doen vaak niet moeilijk over het delen van namen van modellen, omdat de kunstenaars en docenten die modellen in het algemeen persoonlijk goed kennen.

Bij grotere academies, zeker die onder toezicht van de overheid staan, loopt u het risico dat de leiding moeilijk gaat doen over wettelijke privacyregels en dergelijke en weigeren om gegevens te verstrekken. Overigens is het tegenwoordig verplicht om toestemming van modellen te hebben om hun gegevens te bewaren en door te geven. Dat maakt het nog wat lastiger.In de praktijk doet trouwens vrijwel niemand dat.

Een paar modellen kunnen u verder helpen bij het zoeken

Als u slechts enkele modellen hebt,  dan is er een kans dat deze modellen u weer verder kunnen helpen. Maar verwacht daar ook weer niet te veel van. Want model is een individueel beroep. Modellen hebben daardoor weinig onderling contact. Tijdens het poseerwerk heb je slechts sporadisch met andere modellen te maken, bijvoorbeeld bij duoposeren. En bij die schaarse contacten die er zijn begin je meestal niet direct met het uitwisselen van adressen, hoewel het natuurlijk altijd kan.

Modellenregelaars met lange lijsten

Wel zullen modellen u kunnen wijzen op modellenregelaars die over lange lijsten met mogelijke modellen beschikken. Want deze modellenregelaars bestaan wel degelijk. En ze zijn ook wel bereid om te helpen. Maar ze zijn buiten de modellen om slecht te vinden, want ze staan nergens geregistreerd.

Maar op zich moeten deze mogelijkheden toch wel voldoende zijn om te beginnen en een model te kunnen vinden.

Meer informatie om verder te lezen:


Wilt u meer lezen over het vak van kunstmodel / tekenmodel?


Wilt u ook kunstmodel / tekenmodel? worden? Volg een workshop


Wilt u als tekenmodel ook dynamisch modeltekenen beheersen na een workshop?


Wilt u meer weten over het vak van model in het algemeen?


Wilt u meer weten over de specialisatie tot kunstmodel / tekenmodel?



 LEES JIJ JETJE'S DAG OOK AL?


 

Meer informatie over Team Jetje

Geen opmerkingen:

Een reactie posten