vrijdag 17 december 2021

Betaald modellenwerk voor kunst en fotografie

 

Modeltekenen | Betaald modellenwerk


Model is een vak. En een vak uitoefenen wordt altijd gewoon betaald


Behalve als het model het werk niet als vak ziet






Kunstmodelwerk wordt vrijwel altijd betaald;



In de fotografie komen we niet-betaald werken tegen bij beginnende modellen en/of fotografen onder de term TFP;



Clubs komen soms in de problemen, vaak door wegvallende subsidies.


kunstmodel henriette  Betaald modellenwerk voor kunst en fotografie



Werk als kunstmodellen is toch altijd betaald?

Soms zie je in een advertentie of op speciale websites, dat er door een kunstenaar of modellenregelaar “betaald modellenwerk” wordt aangeboden. Of dat er een model zichzelf voor betaald modellenwerk aanbiedt. In eerste instantie lijkt dat wat vreemd. Want heb je dan ook onbetaald modellenwerk? Niet betaald werken was toch vrij ongebruikelijk bij de beeldende kunst? En inderdaad, dat is het ook. Dat is anders in de wereld van de fotografie. Hier is werken zonder vergoeding zeker bij beginners heel gebruikelijk.





kunstmodel henriette  Werk als kunstmodellen is toch altijd betaald?



De situatie in de fotografie

In de wereld van de modelfotografie komen we het begrip “TFP” tegen. Deze afkorting staat voor Time For Print en wil zoiets zeggen dat een model haar tijd beschikbaar stelt aan de fotograaf en daarvoor foto's als vergoeding ontvangt. We komen ook varianten tegen als TFCD als het niet om afdrukken gaat maar om digitale foto's op een CD of DVD.





kunstmodel henriette  De situatie in de fotografie

 

Zelfs de term TFWetransfer komen we al tegen, genaamd naar de bekende software. De “wetransfer”-software wordt gebruikt om grotere hoeveelheden data te versturen via email. Ofwel, een vorm van werken waarbij men gesloten beurzen hanteert is in de wereld van de fotografie helemaal niet ongebruikelijk.

Kunstmodel Henriëtte


Overigens werken ervaren modellen hier vaak niet meer aan mee, omdat ze ruim voldoende betaald werk kunnen krijgen. En dat niet meer laten schieten voor werkzaamheden waar ze niet voor betaald worden. 




kunstmodel henriette
 

 
Maar bij meer beginnende modellen is het heel gebruikelijk en op zich zo gek ook nog niet. Je kunt er als model veel van leren en je krijgt met veel fotografen, ieder met hun eigen aanpak, te maken. Het is dus ook goed voor het opbouwen van een netwerk in de wereld van de fotografie.


TFP in de beeldende kunst

Toch zien we regelmatig vormen van TFP in de beeldende kunst opduiken. Het model wordt dan enkele tekeningen beloofd voor de inspanningen. Of dit interessant is, zal per situatie verschillend zijn en hoe je er als model tegenaan kijkt. 

En als je als model een goede tekening krijgt van een kunstenaar die al wat naam in de kunstwereld heeft gemaakt dan kan dat financieel nog wel eens interessanter zijn dan de poseervergoeding in geld die je anders zou krijgen. 

kunstmodel henriette  TFP in de beeldende kunst
 

 
Maar schetsen van beginnende tekenaars in een tekengroep zijn maar zelden de moeite waard. Het is natuurlijk wel leuk om eens wat tekeningen te krijgen. En die kun je bijvoorbeeld op een website zetten om een soort portfolio als kunstmodel op te zetten. Maar een geldswaarde die een poseervergoeding in geld kan vervangen hebben deze tekeningen in het algemeen niet.


Wegvallende subsidies of andere overheidssteun zorgen vaak voor problemen bij tekenclubs

Noodlijdende clubs

Vooral een paar jaar geleden kwamen tekenclubs in het nauw omdat ze een vorm van financiering en bedrijfsvoering hanteerden, die eigenlijk volledig op het ontvangen van overheidssubsidie neer kwam. Van de bijdragen van leden en cursisten kon men niet leven. Zeker als men in een duur of monumentaal pand les gaf dat qua kosten de draagkracht van de club ver of zelfs heel ver te boven ging.  En dat boven de stand leven gaf uiteraard problemen toen de overheid overging tot vrij drastische bezuinigingen op kunst en cultuur. Het heeft zeker in de grote steden een aantal clubs toch wel de kop gekost.

Sommige clubs gingen hun geldelijke problemen te lijf met een vorm van betalen waarbij de modellen "uitbetaald" werden in tekeningen. Maar voor zover bekend was dit beslist geen succes. Het voornaamste effect was dat de modellen geen interesse meer hadden om bij deze clubs te poseren. 

En dus gingen de clubs maar weer snel over op een vorm van betaling in geld. 

kunstmodel henriette Noodlijdende clubs
 


Samenvattend

Werken als kunstmodel is eigenlijk altijd wel betaald, al kunnen de bedragen behoorlijk verschillen. Slechts in uitzonderlijke gevallen zal van betaling in geld afgeweken worden. 

En dan is het nog aan het model om hier al dan niet in mee te gaan.

Meer informatie om verder te lezen:


Wilt u meer lezen over het vak van kunstmodel / tekenmodel?


Wilt u ook kunstmodel / tekenmodel? worden? Volg een workshop


Wilt u als tekenmodel ook dynamisch modeltekenen beheersen na een workshop?


Wilt u meer weten over het vak van model in het algemeen?


Wilt u meer weten over de specialisatie tot kunstmodel / tekenmodel?



 LEES JIJ JETJE'S DAG OOK AL?


 

Meer informatie over Team Jetje

Geen opmerkingen:

Een reactie posten