vrijdag 17 december 2021

Een kunstmodel met supersnelle standen

 

Modeltekenen | SNEL TEKENMODEL GEVRAAGD


Een tekenmodel met supersnelle standen


Hoe lang is een korte stand nu eigenlijk?





Voor sommige kunstenaars is 10 minuten kort;



Voor mijzelf is 20 seconden kort;



Het enthousiasme voor supersnelle standen is én groot én groeiende.




Wat vindt men een korte stand?

Vraag eens aan een kunstenaar wat een korte stand is. Meestal zul je dan iets van 10 minuten horen. Soms zelfs 5 minuten, maar dat is dan in de ogen van de kunstenaar aan wie je het vraagt, al heel kort.

Wat vind ikzelf een korte stand?

Zou iemand aan mij vragen wat een korte stand is dan krijg je als antwoord iets van 20 seconden tot maximaal een minuut. Nogal een verschil dus.



Vraagt een eigen manier van tekenen én poseren

Zo'n extreem korte stand vraagt een aparte manier van tekenen én poseren die ik zelf dynamisch modeltekenen heb genoemd en die in samenwerking met een landelijk bekende tekenacademie verder geperfectioneerd is. Denk daarbij aan het schetsen van de hoofdlijnen van een model. Vastleggen van de verbindingen tussen de steunpunten en het zwaartepunt van een model. Dat model moet perfect in evenwicht zijn willen bepaalde poses mogelijk zijn zonder dat het model omvalt.

Het fundament is van belang

Een paar lijnen er nog bij en de basis van een verder uit te werken modeltekening is klaar. Maar dan wel een modeltekening die gebaseerd is op het juiste fundament. Een fundament bestaande uit evenwicht, gebruik van het juiste steunpunt in combinatie met het zwaartepunt.

Extreme standen zijn mogelijk

Heb je als model dat evenwicht gevonden dan zijn er zeer extreme standen mogelijk. Qua houding behoorlijk overdreven standen die een tekenaar normaal gesproken niet snel bij een model zal zien, laat staan dat hij of zij de kans krijgt om die te tekenen.

Maar de tekenaar moet wel vlot werken. Want meer dan een snelle schets gaat het niet worden. Uitwerken van details is iets dat je als tekenaar vergeten kunt. En dat is het grootste probleem waar veel tekenaars aan moeten wennen.


Spontane standen leiden naar spontane tekeningen

Je krijgt heel spontane standen én tekeningen

Een groot voordeel bij deze manier van werken is dat je heel spontane standen krijgt. Er blijft leven in de standen. Want de tijd voor het model om echt geposeerde standen in te nemen is te kort. Je krijgt er bijna bewegende en dansende standen van. En spontane standen leiden natuurlijk automatisch naar spontane tekeningen.

Er is een drempel én enthousiasme na afloop

Er is dan ook bij veel kunstenaars een grote drempel om deze aparte manier van modeltekenen eens te proberen. En grappig genoeg zijn de tekenaars meestal unaniem enthousiast na afloop. Het is duidelijk een vorm van koudwatervrees.

een lenig model is hier wel handig bij

Masterclass

De vraag naar modellen die dit dynamisch poseren beheersen is dan ook groot. Ik heb een speciale workshop voor ervaren modellen opgezet, waarbij we samen deze manier van poseren gaan oefenen.

Het is een masterclass van één ochtend die door de modellen die hem gevolgd hebben, zeer goed ontvangen is.


Meer informatie om verder te lezen:


Wil je meer lezen over het vak van kunstmodel / tekenmodel?


Wil je ook kunstmodel / tekenmodel? worden? Volg een korte workshop


Wil je als tekenmodel ook dynamisch modeltekenen beheersen na een workshop?


Wil je meer weten over het vak van model in het algemeen?


Wil je meer weten over de specialisatie tot kunstmodel / tekenmodel?





 LEES JIJ JETJE'S DAG OOK AL?


 

Meer informatie over Team Jetje

Geen opmerkingen:

Een reactie posten