vrijdag 17 december 2021

Modellenwerk gezocht

 

Modeltekenen | Modellenwerk gezocht



Adverteren als model werkt niet tot nauwelijks



Met goede mond-tot-mond reclame kun je het werk echt niet aan





Een verstandig en goed kunstmodel zal zelden zelf adverteren;



Mond tot mond reclame zorgt voor meer modelwerk dan je aan zult kunnen;



Speciale websites om als model op te adverteren leven meestal niet lang en je vind op alle websites steeds dezelfde personen


kunstmodel henriette  Modellenwerk gezocht



Een advertentie met de tekst "Modellenwerk gezocht" is niet altijd gunstig

Advertenties met "modellenwerk gezocht" in verschillende varianten, kom je af en toe wel eens tegen. Echt gebruikelijk zijn deze "Modellenwerk gezocht"-advertenties niet. De meeste modellen die al even in het vak van kunstmodel meelopen, hebben wel al een ingang bij een tekenclub of academie geregeld. 

Als je eenmaal als model aan de gang bent, je bent betrouwbaar en je doet je werk als kunstmodel goed, dan doet de mond tot mond reclame tussen kunstenaars en modellenregelaars zijn werk wel. Adverteren is dan echt overbodig, tenzij je heel speciale opdrachten zoekt.

kunstmodel henriette  Een advertentie met de tekst "Modellenwerk gezocht" is niet altijd gunstig


Maar als er regulier modellenwerk gezocht wordt, dan weet men je via een collega-docent of een cursist wel te vinden.

Mond tot mond reclame werkt natuurlijk altijd twee richtingen op. Zowel als je goed bent in je modellenwerk of als je er niet zoveel van bakt, zul je te maken krijgen met deze reclamevorm. Het kan je loopbaan als model enorm versnellen en versterken. 

Maar het kan er ook voor zorgen dat je nauwelijks meer aan het werk komt. Want ook negatief nieuws kan heel hard gaan. Zit je eenmaal in de situatie dat je niet meer aanbevolen wordt door de kunstenaars en modellenregelaars waar je veel komt, dan verval je al snel aan een advertentie of zo'n oproep met de tekst "Modellenwerk gezocht". Maar of het plaatsen van zo'n oproep gunstig voor je is? Dat is maar de grote vraag. Ik denk zelf van niet.




kunstmodel henriette

Een "modellenwerk gezocht" advertentie is je laatste redmiddel


Want  je geeft met een dergelijke advertentie in feite wel aan dat je geen kans ziet om via aanbeveling van anderen een plek in de modellenwereld te veroveren.  Kennelijk ben je gedwongen om terug te grijpen op deze weinig zeggende vorm van adverteren. Een vorm van adverteren waarbij er eigenlijk meer tussen de regels te lezen is dan je bedoeling is. 

Kortom, zie een "modellenwerk gezocht" advertentie echt als een soort van laatste redmiddel. 
 

Een "modellenwerk gezocht" advertentie moet je vermijden

Adverteer zo gericht mogelijk. Gebruik je unieke punten

Wil je toch adverteren, dan is het vaak beter om heel gericht te adverteren. Dus door een advertentie te maken met een specifiek onderwerp of jouw specialiteit.  Met een dergelijke advertentie val je ook op maar dan wel een stuk positiever. 

Denk dan bijvoorbeeld aan een advertentietekst als "model gespecialiseerd in snelle tekenstanden aangeboden". Of “Model, gespecialiseerd in hele lange standen aangeboden".


kunstmodel henriette  Adverteer daarom altijd zo gericht mogelijk met je unieke punten


Maak jezelf uniek

Adverteer bij voorkeur met iets dat niet elk model kan bieden. Ben je extra lang? Lenig? Heb je bijzonder haar? Ben je een zogenaamd plusmodel? Vermeld dat soort punten dan zeker in je advertentie. Het maakt je uniek. En zorg dat juist dat “andere” aspect heel duidelijk opvalt in je advertentie. 

Vermijd zaken als "leuk" en "gezellig"
Hoe vager, algemener en vrijblijvender je advertentie is, hoe minder kans je in de praktijk zult maken. Ga je zelf vooral niet promoten als "leuk", "gezellig" en dergelijke. Kunstenaars en opdrachtgevers  zoeken een goed model en geen cabaretier. Bovendien kun je jezelf wel erg grappig vinden maar het is vaak de vraag of anderen dat ook vinden. Het is voor modelwerk in het algemeen geen aanbeveling. Men moet je willen hebben voor je kwaliteiten als (gespecialiseerd) model, niet omdat je zo'n humorist bent.


kunstmodel henriette  Waar plaats je je advertentie?


Dus weet je waar je in uitblinkt? Gebruik dat in je advertenties. Weet je het niet? Informeer dan eens bij clubs en kunstenaars of er bij hen een vraag naar bepaalde manieren van poseren is. 

Zeg maar of er vraag is naar bepaalde specialisaties. Daar kun je dan op inspelen en kijken of jij aan de specialisatie tegemoet kunt komen. En heb je dat een paar keer met succes gedaan, dan krijg je vanzelf wel weer een basis. 


Waar plaats je je advertentie?

Een plek om je advertentie te plaatsen is op het internet nog niet eens zo gemakkelijk te vinden. Er bestaan mogelijkheden zoals bijvoorbeeld het prikbord van https://www.kunstinzicht.nl. Maar daar is een enorm groot aanbod van modellen. Het feit dat je je aanbiedt als model zal daardoor al heel snel verdwenen zijn naar een vervolgpagina. Je maakt op kunstinzicht.nl duidelijk de meeste kans als vrouwelijk model en als je echt op wilt vallen met iets bijzonders. Dan zit je vaak wel goed. 


websites voor modellenwerk gezocht leven meestal niet lang

Websites komen en gaan weer

Er zijn in de afgelopen jaren een flink aantal van dit soort websites en facebookpagina’s met "Modellenwerk gezocht"  en "Model aangeboden" geweest. Maar de meeste van deze pagina's verdwenen al relatief snel weer van het internet. 

Er is op deze sites vaak veel sprake van spamming door bepaalde modellen, waardoor de rest van de modellen weg gaat blijven. Het nut van de site vervalt dan al weer snel en deze site lijdt voor je het weet, een steeds meer kwijnend bestaan. Dat zelfde verhaal geldt ook voor de Facebookpagina's, waar in de praktijk nauwelijks tot geen verkeer op is. En het weinige verkeer dat er al is, komt meestal ook van steeds dezelfde personen.


Gratis advertentie in Jetje

Een advertentieplatform dat ook gratis is, is het in maart 2019 opgerichte online-magazine "Jetje" en de wat explicietere uitvoering "Jetjeplus". Aanvragen voor modellen zijn er wel al in te vinden, maar modellen die zich er in aan durven te bieden zijn nog schaars. Je valt als model dus ook al heel snel op. Overigens is het blad door te grote drukte en de coronacrisis voorlopig even stopgezet maar het wordt als het goed is eind 2020 weer opgepakt.


Prikborden werken veel beter dan "Modellenwerk gezocht"

Een andere manier is om een mooie advertentie te maken (liefst met een kleurenfoto) en dan eens bij een academie naar binnen te wandelen. Niet om jezelf aan te prijzen. Daar zit niemand op te wachten. Maar er is bijna altijd wel een prikbord te vinden, vaak op een gang en ergens bij de ingang, waar je als je het even vriendelijk vraagt, gerust een advertentie op mag hangen. De advertentie wordt daar vooral gezien door mensen die er interesse in kunnen hebben, bijvoorbeeld omdat men ergens een model voor zoekt. 

Indirect aanprijzen werk ook hier beter dan direct

De ervaring leert dat dit soort advertenties nog wel eens opmerkelijk goed wil werken en in het verleden heb ik er veel klanten aan overgehouden. Ik prees dan niet mezelf aan, maar maakte bijvoorbeeld reclame voor een boekje, waar ik er een hele serie van heb. Dat kweekte nieuwsgierigheid en nieuwsgierige mensen komen op je website kijken. Dat je er een stapel visitekaartjes bij legt, spreekt voor zich..

Meer informatie om verder te lezen:


Wilt u meer lezen over het vak van kunstmodel / tekenmodel?


Wilt u ook kunstmodel / tekenmodel? worden? Volg een workshop


Wilt u als tekenmodel ook dynamisch modeltekenen beheersen na een workshop?


Wilt u meer weten over het vak van model in het algemeen?


Wilt u meer weten over de specialisatie tot kunstmodel / tekenmodel?



 LEES JIJ JETJE'S DAG OOK AL?


 

Meer informatie over Team Jetje

Geen opmerkingen:

Een reactie posten