vrijdag 17 december 2021

Wil je ook wel bodypaint model worden

 

Modeltekenen | Bodypaint model 


Kun je een beetje tegen gekriebel?


Het is een vak dat veel geduld vraagt




Bodypainting model worden is zeker niet voor iedereen; 



Kun je er goed tegen om door vreemden aangestaard te worden? 



Een goed beschilderd bodypaintmodel ziet er opmerkelijk gekleed uit. Je kunt er zo mee over straat zonder overmatig op te vallen. 


kunstmodel Henriette Bodypaintmodel worden

Waar hebben we het over bij Bodypaintmodel worden?

kunstmodel Henriette Waar hebben we het over bij Bodypaintmodel worden?

Een richting voor kunstmodellen die niet zo heel veel gevraagd wordt, maar die wel heel aparte kunstwerken oplevert is die van bodypaintmodel.

Bij bodypaint wordt het model zelf geschilderd. Dat kan in bepaalde gevallen slechts hier en daar op het lichaam zijn. Maar het is ook heel goed mogelijk dat echt het hele lichaam van een verflaagje wordt voorzien. Het model als schilderondergrond dus.

Soms is dat een vrij eenvoudige voorstelling,  bijvoorbeeld een bloem, maar het is ook mogelijk om ware kunstwerken op een model aan te brengen. Tot complete reproducties van andere kunstwerken aan toe. Je ziet wat dat betreft echt van alles langskomen.

kunstmodel Henriette Speciale bijeenkomsten of events voor bodypaint 

Speciale bijeenkomsten of events voor bodypaint

Bodypainting wordt in het algemeen gedaan op speciale bijeenkomsten. Vaak events genaamd. Je moet als model dan ook niet bang zijn om jezelf als Eva te laten zien. Soms kun je een klein wit slipje aantrekken, dat dan gewoon wordt meegeschilderd.

Maar daarmee heb je dan wel alle gebruikelijke kleding gehad. En er zijn ook genoeg modellen die er niet mee zitten om ook dat slipje helemaal uit te laten. Overigens ziet een beschilderd model er opmerkelijk gekleed uit, al ontbreekt elke vorm van kleding. Het probleem met naaktheid, als dat er al is, speelt dus alleen heel aan het begin van de sessie.

Speciale bodypainting events trekken veel publiek

Geschiedenis van body painting

Het menselijk lichaam als drager van kunstzinnige uitingen is al heel oud. Het kan verschillende vormen aannemen, bijvoorbeeld tatoeages, piercings als je iets permanents wilt, of bodypainting als de houdbaarheid niet belangrijk is. Vormen van deze lichaamskunsten zien we bij allerlei inheemse culturen terug. En ook bodypainting werd bij allerlei rituelen gebruikt. Ter ondersteuning van de ceremonie of gewoon omdat men het mooi vond. 

Mehndi techniek

Men maakte gebruik van klei als dragen en mengde daar allerlei natuurlijk pigmenten doorheen om kleuren te krijgen. We vinden vormen van bodypaint dan ook nog terug over de gehele wereld. Een vorm die 'Mehndi' wordt genoemd is nogal populair in de westerse wereld. Hierbij wordt gebruik gemaakt van verfsoorten gebaseerd op henna. Een tatoeage met henna is semi-permanent, in tegenstelling tot de normale die alleen met ingrijpende technieken nog te verwijderen is.

Bodypaint als kunstvorm

Sinds de jaren '60' wordt body painting beschouwd als een vorm van kunst. En omdat er vaak een vorm van ongekleed werken bij komt kijken is het uiteraard omstreden bij bepaalde groepen in de samenleving. Dat niemand deze groepen vraag om bij de meestal besloten bijeenkomsten te komen kijken is verder geen punt.

De gebruikte verf

Bij elke vorm van beeldende kunst hebben we verf nodig. En dat is in dit geval speciale verf die niet giftig mag zijn of een allergische reactie op mag wekken. Sommigen mensen acrylverf met een bodycrème, wat op zich goed werkt. Het droogt alleen nauwelijks dus je moet als bodypainter goed nat-in-nat kunnen werken. Het voordeel is, dat het heel gemakkelijk wegspoelt onder de douche. Ook de speciale verf laat zich trouwens prima verwerken.

Synthetische henna en huidreacties

De verf op basis van henna is in een natuurlijke bruine kleur verkrijgbaar maar er bestaat tegenwoordig ook een synthetische zwarte variant. De natuurlijke henna is volkomen veilig te gebruiken. Van de synthetische versie wordt gezegd dat deze allergische reacties op kan wekken. Het is dan ook aan te raden om hier een paar kleine plekjes mee te schilderen en een aantal dagen te wachten voor we het echt gaan gebruiken. Een eventuele reactie is dan inmiddels wel merkbaar of zichtbaar geworden.

Bodypainting is ook geliefd bij fotografen

Omdat de bijeenkomsten openbaar zijn lopen er heel wat mensen in en uit die even komen kijken. Ook bij fotografen is het populair om wat bijzondere foto's te komen schieten tijdens het bodypainten. Vaak is er ook een speciale fotosessie aan het einde van het event.

kunstmodel Henriette Bodypainting is ook geliefd bij fotografen

Want het grootste probleem met bodypaint is natuurlijk dat het maar heel kortstondig is. Goed op de foto vastleggen van het op het model gemaakte schilderwerk is dus wel nodig. Want zodra het model onder de douche gaat, is het resultaat van urenlang schilderwerk definitief verdwenen.

Over een douche gesproken: Zorg dat je altijd goede afspraken maakt over de douchemogelijkheden en  dergelijke. Neem wat dat betreft nooit iets voor zeker of waarschijnlijk aan. Dat voorkomt verrassingen.  Bodypaintmodel worden is leuk en kan voor aparte ervaringen als model zorgen maar onder de verf de trein in moeten hoort daar uiteraard niet bij.

Ook bodypainting is een kleine wereld

Bodypaintmodellen worden niet echt veel gevraagd. Het is een betrekkelijk kleine wereld van gespecialiseerde tekenaars/schilders en modellen. Wil je bodypaintmodel worden dan zul je dus wel heel creatief met de marketing van jezelf als model om moeten gaan.

 
kunstmodel Henriette Bodypainting is ook geliefd bij fotografen

Schilderwerk of airbrush

Het aanbrengen van de verf op het lichaam kan op twee manieren: Met het penseel en met airbrush. Airbrush is een vorm van spuitverf die met eens speciaal klein spuitpistool wordt opgebracht.

Veel modellen geven bij bodypaint toch wel de voorkeur aan een kunstenaar die met airbrush werkt.  Er is bij airbrush namelijk geen direct contact met de huid. En dat is iets wat bij aanbrengen met een penseel uiteraard wel zo is.

Airbrush gaat aanzienlijk sneller dan verf aanbrengen met een penseel en -soms heel belangrijk- het kietelt niet. En dat kietelen is nu juist voor veel modellen een groot probleem. Bodypainting is daarom ook niet voor elk model geschikt. Je moet goed tegen het gekriebel (sommigen spreken van kietelen) en het "gerommel" aan je vel kunnen, want niet alleen dat het niet prettig is, je gaat onbewust ook veel te veel bewegen. En dat is weer beslist niet handig voor degene die jou aan het bodypainten is.

kunstmodel Henriette Schilderwerk of airbrush

Dus toch bodypaintmodel worden?

Heb je als kunstmodel aspiraties om bodypaint model te worden? Ga dan eens langs op een event van bodypainters. Die events zijn meestal wel via internet te vinden.

En deel daar visitekaartjes uit aan de aanwezige bodypainters. Biedt aan dat je eens langs komt voor een proefsessie zonder dat daar kosten of verplichtingen aan vast zitten. Alle kans dat je op die manier wel aan een baantje als bodypaintmodel kunt komen. Je weet dan in elk geval zeker dat niet iedereen zo'n baantje  heeft. Want bodypaintmodel worden is niet voor elk model weggelegd.



Meer informatie om verder te lezen:


Wilt u meer lezen over het vak van kunstmodel / tekenmodel?

Wilt u ook kunstmodel / tekenmodel? worden? Volg een workshop

Wilt u als tekenmodel ook dynamisch modeltekenen beheersen na een workshop?

Wilt u meer weten over het vak van model in het algemeen?

Wilt u meer weten over de specialisatie tot kunstmodel / tekenmodel?



 LEES JIJ JETJE'S DAG OOK AL?


 

Meer informatie over Team Jetje

Geen opmerkingen:

Een reactie posten