vrijdag 17 december 2021

Mannelijk kunstmodel worden? Betaal geld bij!


Modeltekenen | Mannelijk model worden?  Betaal gewoon geld bij! 


 Mannelijke modellen hebben het moeilijk


Of pak het op de juiste manier aan. Dat kan ook.






Aan het werk komen als beginnend model is lastig. Voor mannelijke modellen is het nog lastiger, maar zeker niet onmogelijk;



De meeste vraag is er nu eenmaal naar vrouwelijk modellen, maar het aanbod is vooral van de kant van mannelijke modellen;



Soms  betaalt een mannelijk kunstmodel zelfs geld bij, als hij maar poseren kan. Dat is dodelijk voor het imago van mannelijke modellen.


kunstmodel henriette Mannelijk kunstmodel worden?  Betaal geld bij!



Voor mannen die kunstmodel willen worden spelen heel andere zaken mee dan voor vrouwen met die ambitie. Laten we de markt voor mannelijke modellen eerst maar eens nader gaan bekijken


Er worden veel "zestigplussers met buikje" aangeboden

Bij het begrip “model” wordt door de meeste mensen al snel aan een vrouwelijk model  gedacht. Toch is het aantal mannelijke modellen opmerkelijk groot.  Als we op een website als kunstinzicht.nl kijken dan zien we een groot aanbod van mannen, vooral van boven de zestig, die zich aanbieden als model. Of zoals men zelf vrijwel altijd zegt: Als “naaktmodel”. Het naakte aspect speelt een duidelijke rol.


kunstmodel henriette Er worden vooral vrouwen en jonge, gespierde mannen gevraagd


Er worden vooral vrouwen en jonge, gespierde mannen gevraagd

Gaan we echter aan de vraagkant kijken, bij "modellen gezocht", dan zien we een heel ander beeld ontstaan. Het grootste deel van de modellen die gevraagd worden om te komen poseren betreft vrouwelijke modellen. En dan meestal liever wat jongere modellen.

kunstmodel henriette Verhouding tussen vraag en aanbod is zoek


Je mag stellen dat zeker driekwart van de vraag vrouwelijke modellen betreft. In de fotografie is dat percentage waarschijnlijk eerder rond de 90%. Daar is de vraag naar mannelijke modellen zo mogelijk nog lager.

Als er een mannelijk fotomodel gevraagd wordt dan betreft het meestal een vraag naar jonge, duidelijk gespierde mannen. Wat natuurlijk niet wil zeggen, dat er geen zestigplussers zouden zijn die geen goed figuur meer hebben. Integendeel. Ik ken er genoeg.


Verhouding tussen vraag en aanbod is zoek

Maar het is dus wel heel duidelijk dat de verhouding tussen vraag en aanbod bij modellen volkomen zoek is. Het aanbod van mannelijke modellen is heel groot, de vraag is vrij klein. 


kunstmodel henriette Een kleine groep modellen zorgt voor problemen


Een kleine groep modellen zorgt voor problemen

Een bijkomend probleem is, dat een relatief kleine groep mannelijke modellen zich niet weet te gedragen tijdens het poseren. Ook worden er wel aanbiedingen aan vrouwelijke cursisten gedaan, die daar niet altijd even goed vallen. Er zijn voldoende verhalen bekend van mannelijke kunstmodellen die tijdens een sessie door kunstenaar of docent werden verwijderd. En reken er op dat in de kleine wereld van het modeltekenen dat soort verhalen als een lopend vuurtje rond gaan. In no time kent iedereen deze verhalen. En het feit dat ze dan al een aantal keren zijn rondverteld maakt het er ook nog niet beter op. Maar het zorgt wel voor een extra probleem voor wie mannelijk kunstmodel worden wil.


kunstmodel henriette Veel clubs willen geen mannelijke modellen meer


Veel clubs willen inmiddels geen mannelijke modellen meer

Veel docenten en modellenregelaars kunnen dus boeiende verhalen over hun avonturen met mannelijke modellen vertellen. Maar die boeiende verhalen hebben er ook voor gezorgd dat veel tekenclubs inmiddels niet meer met mannelijke modellen in zee gaan.Hooguit met modellen die ze al heel lang kennen.

Ook neemt men nog wel modellen op aanraden van een collega-kunstenaar en waarvan men dus op die manier weet dat ze 100% betrouwbaar zijn. Die komen dan een aantal keren per seizoen.


Gebruik als mannelijk kunstmodel de situatie in je voordeel

Het gevolg hiervan is, dat je bijvoorbeeld in de westelijke Randstad ziet dat er maar een handvol mannelijke modellen actief zijn. En die kom je dan ook overal tegen. Nieuwe mannelijke modellen zijn bij sommige clubs niet wenselijk, omdat men niet weet wat men krijgt. Dat klinkt erg negatief, maar je kunt het als model ook in je voordeel gebruiken.



Maak jezelf heel goed controleerbaar en vergroot je kansen zo aanzienlijk

 

Zorg dat je als mannelijk kunstmodel heel gemakkelijk controleerbaar bent

Als mannelijk kunstmodel dat wil beginnen heb je het dus behoorlijk lastig. De positie van de zestigplusser op deze "arbeidsmarkt" is dus zo mogelijk nog lastiger. Als je jezelf wilt presenteren, is het van het grootste belang dat je zo geloofwaardig en betrouwbaar mogelijk over komt. Je betrouwbaarheid zal waarschijnlijk het voornaamste, zo niet het enige,  zijn waar je op beoordeeld gaat worden en dat bepaalt of je een kans maakt of niet.


Vergelijk het met een sollicitatie

Vergelijk het maar met een sollicitatie. Hoe kom je dan geloofwaardig over? Vooral met verklaringen van eerdere werkgevers. Dus neem contact op met docenten en modellenregelaars waar je al eens voor geposeerd hebt. Laat hen een e-mailtje sturen of een briefje van een paar regels waarin ze in eigen woorden even bevestigen dat je je werk als model goed doet. Dat soort acties maakt je én controleerbaar én het is niet gebruikelijk waardoor je positief opvalt. Niemand zal je in de praktijk na gaan trekken, maar het feit dat je die vorm van controle zelf mogelijk maakt zegt al heel veel.


Je vergroot zo wel je kansen als mannelijk kunstmodel

Dan heb je ook als mannelijk model een grote kans om ergens binnen te komen, ondanks de enorme concurrentie van andere mannelijke modellen waar je mee te maken gaat krijgen.




Citaat uit "kunstinzicht.nl" begin september 2019



De grote noodsprong: Gewoon geld toe gaan geven als je toch maar poseren mag...

Wil je als mannelijk model echt heel erg graag gaan poseren dan is er ook nog de noodsprong om geld toe te gaan geven als je maar poseren mag. Absurd? Ja, zo klinkt het wel. Maar het blijkt wel degelijk realiteit zoals bijvoorbeeld blijkt uit deze advertentie op de site “kunstinzicht”. Ideaal voor tekenclubs die altijd in geldnood zitten. Maar verder natuurlijk dodelijk voor het toch al niet zo geweldige imago van mannelijke modellen.

Meer informatie om verder te lezen:


Wilt u meer lezen over het vak van kunstmodel / tekenmodel?


Wilt u ook kunstmodel / tekenmodel? worden? Volg een workshop


Wilt u als tekenmodel ook dynamisch modeltekenen beheersen na een workshop?


Wilt u meer weten over het vak van model in het algemeen?


Wilt u meer weten over de specialisatie tot kunstmodel / tekenmodel?



 LEES JIJ JETJE'S DAG OOK AL?


 

Meer informatie over Team Jetje

Geen opmerkingen:

Een reactie posten