vrijdag 17 december 2021

Kunstmodel, wat is dat?

 

Modeltekenen | Kunstmodel, wat is dat?


"Kunstmodel gevraagd". Wat wordt er verwacht


Zorg dat je als model het verschil duidelijk ziet





Er zijn veel gelegenheden waar een kunstmodel gevraagd wordt;



Je werkt voor uiteenlopende mensen en groepen. Dat maakt het werk plezierig  afwisselend;



Je moet van huis uit wel iets hebben met creatieve processen om je er lekker in te voelen. 


kunstmodel henriette   Kunstmodel, wat is dat?



Kunstenaarsmodel?

Overigens kom je op internet ook steeds meer de term kunstenaarsmodel tegen. Dat lijkt gewoon een andere benaming voor kunstmodel. Kunstenaarsmodel klinkt misschien wat chiquer? Ik houd het voorlopig maar gewoon bij kunstmodel wie kunstenaarsmodel wil gebruiken moet dat zeker doen,

Welke aspecten zitten er aan het vak van kunstmodel? 

Heb je wel eens overwogen om kunstmodel te worden? Zo ja, heb je dan voor ogen wat er van je wordt verwacht? Want het vak van kunstmodel houdt echt wel meer in, dan even twee uurtjes een beetje stilzitten En dan na afloop met een flinke stapel geld op huis aan gaan. 

Laten we eens een aantal aspecten van het “kunstmodel zijn” gaan bekijken om een goed beeld te krijgen.


Kunstmodel, wat is dat? 


Wat doe je eigenlijk als kunstmodel?

Je doet als kunstmodel met name poseerwerk voor allerlei groepen en individuele personen zoals kunstenaars in hun atelier. Dat gebeurt in allerlei verschillende takken binnen de wereld van de beeldende kunst. Denk daarbij bijvoorbeeld aan kunstopleidingen met tekenen, schilderen, beeldhouwen en boetseren, poseren bij informele tekenclubs, rijksacademies en als je dat zelf wilt kun je ook poseren bij feesten, bedrijfsuitjes, familiefeestjes etc. 

Mogelijk krijg je als kunstmodel ook nog wel  te maken met verzoeken voor bodypaint. Maar veel modellen zien dat bodypaint een heel aparte tak binnen het vak. Niet elk model is er ook geschikt voor. Maar lijkt bodypaint je leuk om te doen? Dan moet je het uiteraard beslist doen. Het wordt vrij veel gevraagd.

kunstmodel henriette  Wat doe je als kunstmodel?


Voor wie poseer je eigenlijk?

Je poseert als kunstmodel voor verschillende groepen, zowel beginnende groepen als gevorderden. En dus ook voor individuele kunstenaars. Overigens komt dat laatste niet zo heel veel voor. Een kunstenaar moet leven van de opbrengst van zijn werkstukken en tekeningen. En schilderijen van onbekende modellen zijn niet zo heel gemakkelijk te verkopen aan mensen die geen flauw idee hebben wie er op staat. Als het model dan ook nog eens ongekleed is, is de markt nog weer kleiner. Voor kunstenaars is de  tak van het modelwerk binnen de beeldende kunst daarom niet echt interessant. Het grootste deel van je carrière zul je uiteindelijk slijten in klaslokalen voor cursussen en workshops.



Heel veel modellen zouden met vakken vullen bij de buurtsuper meer geld verdienen

 
kunstmodel henriette   Voor wie poseer je?

Waarom zou je kunstmodel willen worden?

Veel mensen willen kunstmodel worden voor het geld dat je ermee kunt verdienen. Inderdaad, je verdient er geld mee. Maar als je gaat kijken hoeveel je netto overhoudt, zeker als je de reiskosten en de gemaakte reistijden mee gaat tellen, dan kun je meestal toch echt beter vakken gaan vullen in de supermarkt. Want als je niet heel veel werk als model hebt, verdient dat vakken vullen beslist een stuk beter. Een baan naast hun werk als kunstmodel zal voor het grootste deel van de modellen meestal wel noodzakelijk zijn als je er van leven moet. En de de meesten hebben die baan dan ook wel.

kunstmodel henriette   Waarom zou je kunstmodel willen worden?


Je moet kunstmodelwerk vooral doen uit liefhebberij of passie

Kortom, voor het geld hoef je het werk van een kunstmodel niet echt te gaan doen. Wat echter wel leuk is, is om deel uit te maken van allerlei creatieve processen, samen met mensen die in veel gevallen niet echt tot de grijze massa van de bevolking behoren. 

Kunstenaars staan bekend als excentriek en anders denkend en in veel gevallen klopt dat ook wel. Sta je daar voor open? Dan kun je er beslist heel veel plezier aan beleven. Je ontmoet echt heel bijzondere mensen. En dat is onwijs leuk. Je reden om kunstmodel te worden moet dus eigenlijk wel een andere zijn dan een puur financiële reden. Want het vak van kunstmodel heeft zeker ook nadelen.

kunstmodel henriette  Je moet kunstmodelwerk vooral doen uit liefhebberij of passie


Wat zijn de nadelen van het vak van kunstmodel?

Zeker als je wat meer buiten de grote steden woont krijg je te maken met lange reistijden die voor een groot deel uit wachten bestaan. En het zijn alleen de tijden dat je onderweg bent. Vergeet niet de hoge reiskosten. Dit temeer daar je toch wel wat vroeger dan de aanvangstijd aanwezig moet zijn. En je natuurlijk ook lang niet altijd direct na afloop weg kunt rennen. 

Het tonen van enige belangstelling voor de werkstukken die de kunstenaars van jou gemaakt hebben zal je naam in de kunstwereld beslist goed doen. Woon je in de grote stad en kun je op de fiets gaan dan zal dit punt nog wel meevallen.

Maar kijk er niet gek van op als je wat verder weg van de stad woont, dat de helft van wat je voor je poseren ontvangt, verdwijnt aan reiskosten.


Voorbereiding

Het verdient zeker aanbeveling om als beginnend model een workshop te volgen. Niet alleen om alvast wat theoretische voorkennis op te doen, maar ook omdat degene die de workshop geeft vaak ook wel over namen en adressen beschikt van opleidingen en andere instanties die modellen kunnen gebruiken. Of je hebt een docent die zelfs aan kan bevelen bij tekenclubs, academies etc. Een voorbeeld van een individuele, dus behoorlijk intensieve workshop, vind je [hier].


Een goed boek over modelwerk lezen kan natuurlijk ook

Heb je geen tijd om een workshop te doen, dan is er voor een klein bedrag al een goed boek te koop, dat alle aspecten van het kunstmodel worden wel behandelt. Dat boek is [hier] te vinden. 

 



Meer informatie om verder te lezen:


Wil je meer lezen over het vak van kunstmodel / tekenmodel?


Wil je ook kunstmodel / tekenmodel? worden? Volg een workshop


Wil je als tekenmodel ook dynamisch modeltekenen beheersen na een workshop?


Wil je meer weten over het vak van model in het algemeen?


Wil je meer weten over de specialisatie tot kunstmodel / tekenmodel?


 LEES JIJ JETJE'S DAG OOK AL?


 

Meer informatie over Team Jetje

Geen opmerkingen:

Een reactie posten