vrijdag 17 december 2021

De vicieuze cirkel van de verdwijnende leden van een tekenclub

 

Modeltekenen | De vicieuze cirkel 


Meer contributie kost de tekenclub leden



Minder leden betekent minder contributie





Ook als leden bij een tekenclub verdwijnen blijven de kosten wel constant;



Eigenlijk moet de contributie omhoog maar ook dat kost weer leden;



Contributieverhoging kan een draaikolk-effect in gang zetten. 


kunstmodel henriette  De vicieuze cirkel van de verdwijnende leden van een tekenclub



Verloop bij een tekenclub is heel normaal

Bijna elke modeltekenclub kent natuurlijk wel een verloop van de leden. Verloop is op zich een volkomen logisch verschijnsel. En verloop hoeft ook geen enkel probleem te zijn, zolang er maar aanwas van nieuwe leden is. Aanwas is bij veel clubs wél een probleem, maar dat is in andere artikelen al eens vaker aan de orde geweest.

kunstmodel henriette  Verloop bij een tekenclub is normaal 


De kosten blijven wel constant

Maar er is nog een ander verschijnsel dat je regelmatig op ziet duiken en dat tot veel ongenoegen en irritatie bij de andere leden leidt. En dat ontstaat als de uitstroom bij een club groter is dan de instroom... Want minder leden betekent minder inkomsten voor de tekenclub. Maar de kosten blijven meestal wel constant. Als ze al niet geleidelijk aan elk jaar iets hoger worden. Door de huurverhoging bijvoorbeeld.

Als dat probleem zich voordoet dan kun je twee dingen doen:
1. Je instroom proberen te vergroten.
2. Je contributie verhogen.


kunstmodel henriette  Je instroom proberen te vergroten is het lastigste


Je instroom proberen te vergroten is het lastigste

Het eerste punt vraagt nogal wat initiatief en creativiteit van een bestuur. Het kan allemaal misschien wel, maar het is lastig en waar moet je beginnen? En dus kiest men heel vaak maar voor het tweede punt. Want wat geven die paar tientjes per jaar aan contributie voor de leden nu eigenlijk?


kunstmodel henriette  De eerste keer verhogen heeft nauwelijks effect


De eerste keer verhogen heeft nauwelijks effect

Het verhogen van de contributie wordt meestal met wat typisch Nederlands gemopper ontvangen, maar veel reactie geeft het de eerste keer nog niet. Alles wordt duurder, zo is men gewend. Maar als het een paar keer gebeurt, gaan er toch mensen klagen. 

kunstmodel henriette  Er kunnen ook andere effecten op gaan treden


Er kunnen ook andere effecten op gaan treden

Net als we in het artikel op dit weblog over veranderingen gezien hebben kan dit ook nog wat andere bijwerkingen hebben. Mogelijk loopt men al een tijdje rond met het idee om eens een andere hobby te gaan zoeken. Of wil men wel eens bij een andere tekenclub gaan kijken. En dan kan wat irritatie over de gestegen kosten wel eens het duwtje in de rug zijn dat men nodig had om deze stap te zetten.


De beste aanpak is een meer adequate werving van nieuwe leden

Er komt een uitstroom op gang

Kortom, er ontstaat uitstroom. De instroom is meestal nog niet echt verbeterd en het gevolg is dat er minder mensen komen om de gestegen kosten te betalen. En dus moet de contributie weer omhoog. Wat het voor een nieuwe groep mensen aantrekkelijker maakt om eens rond te gaan kijken. Deze mensen stappen wellicht ook op en dus moet de contributie weer omhoog. Het mag duidelijk zijn dat dit een heilloze weg is die alleen voor de Nederlandse overheid acceptabel zou zijn. Die doen tenslotte niets anders dan kosten en belastingen verhogen. Uiteindelijk leidt contributieverhoging toch tot niets. En zou eigenlijk het instroomprobleem aangepakt moeten worden. 

kunstmodel henriette  Pak het instroomprobleem serieus aan.


Pak het instroomprobleem serieus aan

Maar alle gekheid over de overheid op een stokje, er kan een serieus probleem ontstaan als het probleem van het ontbreken van voldoende nieuwe leden niet serieus wordt opgepakt. Eigenlijk zou elke club een soort van commissie moeten hebben die zich op permanente basis bezig houdt met het werven, opvangen en begeleiden van nieuwe leden.


Evaluatie vertrekkende leden

En natuurlijk bij de vertrekkende leden navragen wat de reden van hun vertrek was, wat men goed vond aan de club en waar mogelijke minpunten lagen. Noem het maar een soort evaluatie achteraf. Daar kun je als club enorm veel van leren op het gebied van vasthouden van leden. Laat het bij voorkeur doen door wat meer onafhankelijke personen. Dus niet door de docent die misschien best een rol gespeeld heeft bij het vertrek. Misschien is er een wat minder opvallend persoon in het bestuur? Dat kan dan een prima kandidaat zijn om vertrekkende leden een keertje na te bellen.

Meer informatie om verder te lezen:


Wilt u meer lezen over het vak van kunstmodel / tekenmodel?


Wilt u ook kunstmodel / tekenmodel? worden? Volg een workshop


Wilt u als tekenmodel ook dynamisch modeltekenen beheersen na een workshop?


Wilt u meer weten over het vak van model in het algemeen?


Wilt u meer weten over de specialisatie tot kunstmodel / tekenmodel?



 LEES JIJ JETJE'S DAG OOK AL?


 

Meer informatie over Team Jetje

Geen opmerkingen:

Een reactie posten