vrijdag 17 december 2021

Kun je kunstmodel als fulltime baan uitoefenen?


Modeltekenen | Fulltime baan?


Nee, dat lukt inmiddels niet meer


De kans is het grootste in een kleine stad






Een minimum jaarsalaris halen met je werk als model was tot voor enkele jaren heel goed mogelijk maar nu niet meer;

 



Het aantal modeltekenclubs en daarmee het aantal modellen dat noodzakelijk is neemt snel af;

 



Met name de reiskosten kunnen een enorme deuk in de verdiensten slaan. 


kunstmodel henriette Een schatting van je verdiensten is snel gemaakt



Een schatting van je verdiensten is snel gemaakt

Of je van je werk als kunstmodel kunt leven is een vraag die regelmatig bij mensen naar boven komt en die je als model dan ook nog wel eens krijgt. 

Over de mogelijke antwoorden op deze vraag verschillen de meningen van de modellen nogal eens. Het hangt natuurlijk enorm van je manier van leven af. Die bepaalt voor een groot deel jouw kosten. 

Maar we kunnen wel redelijk eenvoudig een globale schatting maken. Laten we voor zo'n schatting eens gaan kijken hoe dat bij een redelijk ervaren model met een groot netwerk zou gaan werken.


kunstmodel henriette 200 sessies per jaar is (was?) haalbaar


200 sessies per jaar is (was?) goed haalbaar

Het jaar van een opleiding valt nooit samen met een kalenderjaar. De meeste tekenopleidingen hebben 24 sessies per "jaar" in de periodes september - december en januari - mei. 

Dat is dus de periode waarin we opdrachten kunnen verwerven via dat traject. Incidentele opdrachten uit individueel werk van tekenaar en onregelmatige workshops van bijvoorbeeld tekenclubs staan daar buiten. 

Maar de ervaring leert dat we in het tekenseizoen ongeveer 200 sessies kunnen krijgen als je dat als model zou willen. Praktisch gesproken hebben we het dan over ongeveer een half jaar waarin je als model dit verdient. 

De ergste piek was in de periode 2010-2013

Overigens is de ergste piek de laatste jaren wel over. In de periode 2010-2013 moest je als model in de helft van de gevallen dat je gevraagd werd "nee" verkopen. Het aantal aanvragen om te komen poseren was zo enorm groot dat het niet meer bij te houden was. 12 sessies per week was normaal aan het worden. Wat het grote gevaar in zich had dat het niet leuk meer was. Je zag meer treincoupés dan andere delen van de wereld. Goed, terug naar onze berekeningen. 

kunstmodel henriette Theoretisch is een minimum inkomen mogelijk


Theoretisch is een minimum inkomen mogelijk

Als we er van uitgaan dat een gemiddelde sessie veertig euro betaalt dan komen we dus uit op 200 sessies van 40 euro ofwel 8.000 euro per jaar. Dat zou je door kunnen trekken tot 52 weken waarbij je op ongeveer 16.000 euro per jaar uitkomt. Ofwel nog een behoorlijk inkomen. 

Helaas is dat bedrag pure theorie. Want we verdienen alleen als model in het cursusseizoen.

kunstmodel henriette Sparen voor de rest van het jaar is nodig


Sparen voor de rest van het jaar is nodig

Dat betekent dat we in dat cursusseizoen moeten sparen voor de rest van het jaar. En dan hebben we gemiddeld over een jaar met 52 weken te maken. Dan gaat ons inkomen omlaag naar 8000/52 = 153 euro per week ofwel 666 euro per maand. En dat is bruto. De belasting wil er ook nog graag wat van zien. 

 


Sparen voor de stille zomermaanden is wel noodzakelijk

 

 

Flink wat reizen is bij veel sessies nodig en duur

Een groot aantal sessies is alleen maar haalbaar als we bereid zijn om flink wat te reizen. Dat betekent reiskosten. Veel reiskosten vaak. Een treinkaartje kost al snel een paar euro en gebruik maken van speciale voordeelabonnementen lukte nooit omdat je overal al vroeg moet zijn. Soms komen er bij de treinkostn ook nog eens tram- of buskosten bij. Maar stel voor het gemak van de berekening even dat we minimaal 10 euro reiskosten per keer kwijt zijn.

Dan hebben we geen 8000 euro inkomsten maar 200 x (40 - 10) = 6000 euro. En komen we uit op 500 euro per maand gemiddeld over een jaar. 

Ook de belasting wil een deel ontvangen

We hebben geen vakantiegeld, geen bonus, geen 13e maand etc. Alles wat we aan geld ontvangen is bruto. In principe zou er ook nog belasting over geheven moeten worden onder de rubriek "overige inkomsten" want het bedrag dat binnen komt is hoger dan de drempel. In de praktijk ziet de belasting het werk van model als een soort vrijwilligersvergoeding die meestal met rust gelaten wordt. Alhoewel ook daar een kentering in lijkt te komen. Met name academisch met een overheidsachtergrond gaan steeds meer gegevens van modellen aan de fiscus verstrekken, die dan prompt een aanslag oplegt.

 
kunstmodel henriette Voordelen van een zakelijke aanpak

Voordelen van een zakelijke aanpak

Je kunt je in laten schrijven bij de kamer van Koophandel en als zelfstandig bedrijf aan de gang gaan. Dat heeft voordelen zoals het vaak niet behoeven te betalen van BTW door de kleine ondernemersregelingen, veel aftrekposten, aftrek van kleding, makeup etc zijn deels te verrekenen, reiskosten zijn voor de zaak etc.  Per saldo kom je als model vaak beter uit maar als je zelf de benodigde berekeningen niet maken kunt is het wel verstandig om er eerst iemand met verstand van zaken naar te laten kijken. Het is een heel gereken en het luistert nauw.


Nadelen van een zakelijke aanpak

Nadelen zijn er ook: Het grootste probleem is de bureaucratie waar je bij veel clubs die onderdeel zijn van een groter geheel, mee te maken krijgt. De administratie staat heel ver van de opleidingen af en bereid je maar voor op eindeloze discussies met mensen die bureaucratisch gedrag als hobby hebben. Mijn record is een discussie van ruim twee jaar(!!) met de administratie van een club in H. over een bedrag van 52 euro.


kunstmodel henriette Met een partner erbij kom je een heel eind

De vraag naar modellen neemt af

De laatste jaren zien we na de eerder genoemde piek een snelle afname van het aantal mogelijkheden om te poseren. Het aantal plekken waar nog getekend wordt neemt snel af. Het aanbod van modellen op sites als "Kunstinzicht.nl" is enorm en vele malen groter dan de vraag. Ook is er veel aanbod van modellen uit Oost-Europa die bereid zijn om ver onder de marktprijs te werken. Vaak hanteert men alleen een fooienpot. Dat soort ontwikkelingen is voor veel professionele modellen de reden geweest om helemaal te stoppen en iets anders te gaan doen. En inderdaad, je moet het vooral leuk vinden om te doen, want zoals u uit het bovenstaande wel begrepen zult hebben, rijk ga je als model echt niet worden.


Met een partner erbij kom je een heel eind

Maar goed, stel dat je toch doorzet. Dat betekent dat je van ongeveer 500 euro bruto per maand rond moet kunnen komen. Sommigen zullen dat kunnen, afhankelijk van de vaste lasten. Heb je bijvoorbeeld een partner die de woonlasten opbrengt, dan kun je er een eind mee komen. Dan kun je het zien als een leuke bijverdienste en dan is het een ander verhaal.

Moet je van je werk als kunstmodel een volledig zelfstandig bestaan met eigen woonruimte gaan onderhouden, dan zal het lastig worden. En dan is een tweede baan voor de periode van het jaar dat er geen cursussen zijn, echt wel noodzakelijk.

Meer informatie om verder te lezen:


Wilt u meer lezen over het vak van kunstmodel / tekenmodel?


Wilt u ook kunstmodel / tekenmodel? worden? Volg een workshop


Wilt u als tekenmodel ook dynamisch modeltekenen beheersen na een workshop?


Wilt u meer weten over het vak van model in het algemeen?


Wilt u meer weten over de specialisatie tot kunstmodel / tekenmodel?



 LEES JIJ JETJE'S DAG OOK AL?


 

Meer informatie over Team Jetje

Geen opmerkingen:

Een reactie posten