vrijdag 17 december 2021

Tekenmodel gezocht

 

Modeltekenen | Tekenmodel gezocht


Een oproep die onvoldoende is als je een goed model zoekt


Vraag liever rond bij collega-tekenaars





Met een oproep op internet kom je er vaak niet als je een tekenmodel zoekt;



Collega's en andere modellen vormen in het algemeen een goede bron voor informatie over tekenmodellen;



Beknibbel nooit op de vergoeding. Een goed tekenmodel is het geld zeker waard.



kunstmodel henriette Tekenmodel gezocht

Tekenmodel nodig?

Hebt u voor een tekensessie, workshop, tekencursus of opleiding een kunstmodel / tekenmodel nodig? 

Dan lijkt de oplossing op zichzelf heel simpel. Gewoon ergens een oproep in de geest van "tekenmodel gezocht" neerzetten. Dat kan bijvoorbeeld prima op een website als “www.kunstinzicht.nl”. 

Ok, dat doen we dan. En dan nu maar wachten tot de modellen zich vanzelf melden. 

Nu, dat is niet waarschijnlijk, zeker als het je om vrouwelijke modellen gaat. Heel veel modellenregelaars en docenten hebben al meegemaakt dat hun advertentie nauwelijks tot niets opleverde. 

Meestal zijn er veel reacties, maar dan wel van mannelijke modellen van boven de 60.

kunstmodel henriette Tekenmodel nodig?

Ervaren tekenmodellen raadplegen geen advertenties

Ervaren kunstmodellen hebben meestal een overlopend volle agenda. Vooral de ervaren vrouwelijke tekenmodellen kunnen in de Randstad het werk niet aan. Ze moeten dan ook heel regelmatig "Nee" verkopen op verzoeken om te komen poseren.

Sterker nog, die agenda is zo vol dat deze modellen meestal de websites en Facebookpagina's met dit soort oproepen niet eens meer raadpleegt.  Het heeft geen zin. Ze kunnen toch niet.

Een logisch gevolg is dan dat alleen modellen die minder te doen hebben, op dit soort pagina's  zullen  reageren.

kunstmodel henriette Ervaren tekenmodellen raadplegen geen advertenties

Benader je collega's voor tekenmodellen

Zoek je toch een ervaren vrouwelijk kunstmodel? Dan kun je het beste mogelijke vindplaatsen als Facebook, Instagram en dergelijke maar overslaan.  

In plaats daarvan kun je beter wat collega-kunstenaars raadplegen. De meeste academies en kunstopleidingen beschikken wel over een modellenlijst en als je het een beetje vriendelijk vraagt is men vast wel bereid om je wat informatie met namen te geven.

kunstmodel henriette Benader collega's voor tekenmodellen

Google weet veel, ook over tekenmodellen zoeken

Of u kunt een zoekslag op Google doen. De meeste ervaren kunstmodellen beschikken wel over een website of weblog waar ze naar hen zelf gemaakte werkstukken laten zien. Zo’n website van een model  kan een goede ingang zijn, omdat u ook direct een indruk krijgt van het model en van de prestaties die het model kan leveren.

kunstmodel henriette Google weet veel, ook van tekenmodellen zoeken


De juiste vergoeding is wel belangrijk

Een volgende stap om een ervaren model te krijgen is de vergoeding. Ga er van uit dat echt ervaren  modellen meestal meer betaald krijgen dan gebruikelijk. Ook al zijn er vaak  "regels" van een verenigings- of stichtingsbestuur die het geven van verschillen in beloning voor poseren niet toestaan.

Veel docenten en tekenaars hebben graag iets over voor een echt goed model dat hun cursisten inspireert. en aanzet om te presteren. 

En daar heeft de kunstenaar of tekenaar best wel een extra “euro” voor over. We zien dan ook steeds meer dat docenten en tekenaars "met de pet rondgaan" om een extra beloning voor een ervaren model te regelen. 

Bezuinigen op een model kost u op den duur niet alleen de ervaren modellen, maar ook de tekenaars die liever ook niet constant met modellen werken die er overduidelijk alleen staan om wat extra zakgeld te verdienen.

kunstmodel henriette Vergoeding is belangrijk

Een mannelijk model is gemakkelijker te vinden

Zoek je een mannelijk model? Dan heb je het een stuk gemakkelijker. Een advertentie met "mannelijk model gezocht" op Kunstinzicht.nl gaat je vele tientallen reacties opleveren, waarbij de meeste mannelijke modellen die reageren komen poseren tegen elk bod, ook al is het gratis. Dat kwaliteit betaald moet worden geldt wel bij vrouwelijke modellen, maar zeker niet bij de mannelijke modellen. Het grootste deel van de mannelijke modellen dat zich aanbiedt zal er geen enkel probleem mee hebben om zonder enige betaling te komen poseren.

Met de pet rondgaan wordt steeds gebruikelijker

Jetje's dag en Kunstinzicht

Kunstinzicht.nl is al genoemd als website waar je in kunt adverteren. Een andere mogelijkheid om een advertentie te zetten, zowel voor "model gezocht" als "model aangeboden" is Jetje's dag. 

Ook Facebook kent een aantal groepen zoals bijvoorbeeld het vrij toegankelijke maar qua belangstelling wat teruglopende https://www.facebook.com/groups/447293482083606/ van het model "Piet de Rots". Een probleem op Facebook is daarbij is wel, dat andere groepen vreemd genoeg tot "geheime groep" verklaard zijn , wat ze moeilijk vindbaar maakt. Niet alleen voor jou als model maar ook voor degenen die jou eventueel zouden willen boeken.

Zorg dat je goed beschrijft welk werk je zoekt

Omschrijf heel goed wat u zoekt als u iets als "tekenmodel gezocht" gaat plaatsen. En dan nog is de kans groot dat u heel andere en bijzondere reacties gaat krijgen dan u verwacht.

Meer informatie om verder te lezen:


Wil  je meer lezen over het vak van kunstmodel / tekenmodel?


Wil je ook kunstmodel / tekenmodel? worden? Volg een workshop


Wil je als tekenmodel ook dynamisch modeltekenen beheersen na een workshop?


Wil je meer weten over het vak van model in het algemeen?


Wil je meer weten over de specialisatie tot kunstmodel / tekenmodel?



 LEES JIJ JETJE'S DAG OOK AL?


 

Meer informatie over Team Jetje

Geen opmerkingen:

Een reactie posten